Hlavní obsah

Zvrat. Plaga chce výrazně oddálit povinnou maturitu z matematiky

Novinky,
Aktualizováno

Ministr školství Robert Plaga (ANO) je proti zavedení povinné maturity z matematiky od roku 2021. Nejdřív se podle něj musí zlepšit koncepce výuky, a pak teprve lze o povinné maturitě z tohoto předmětu uvažovat. Plaga už dříve naznačoval, že by k obratu mohlo dojít, takto přímo však proti maturitě z matematiky zatím nevystoupil. Podle vyjádření MŠMT by k zavedení povinné zkoušky mohlo dojít třeba až za osm či deset let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga (ANO)

Článek

K závěru Plaga došel na základě analýzy výsledků vzdělávání. Žáci podle něj u zkoušky z matematiky selhávají v důsledku současné koncepce výuky.

„Systémový problém je v tom, jak je dnes koncipována výuka matematiky, včetně nedostatku času na procvičování. Dospěl jsem k závěru, že nápravy tohoto stavu nedosáhneme represí u závěrečné zkoušky,“ řekl ministr Deníku.

Maturita celkem ze tří předmětů - češtiny, cizího jazyka a matematiky - má být podle současných pravidel povinná pro gymnázia a lycea na jaře 2021, o rok později i pro většinu ostatních typů škol - kromě uměleckých, zdravotnických a sociálních.

Ministr uvedl, že má možnost materiál, který počítá se sjednocením povinné maturity z češtiny, změnit při jednání vlády nebo ve Sněmovně.

„Chceme tedy zatím nechat na výběr mezi cizím jazykem a matematikou,“ uzavřela pro Novinky mluvčí resortu Aneta Lednová.

Plaga: Nezměnil jsem názor

Na povinnou maturitní zkoušku z matematiky jako takovou ovšem ministr pohled nezměnil.

„Ministr Plaga si stále stojí za tím, že matematika je důležitá, ovšem jde mu především o její užitečnost v reálném životě. Rozhodl se na základě porovnání výsledků maturity z matematiky u vybraných úloh, kde se ukázalo, že největší neúspěšnost je u úloh z tzv. aplikované matematiky, kde mají prokázat žáci logické myšlení a schopnost ji aplikovat každodenní situace,“ napsalo ministerstvo školství Novinkám.

Chyba je podle ministra také v současném nastavení rámcových vzdělávacích programů (RVP), které prý nenabízejí dost času na procvičování úloh.

Osm až deset let

Podle Plagy proto není vhodné začínat rovnou represí, tedy povinnou zkouškou, pokud nejsou vytvořeny podmínky, aby se děti mohly učit matematiku využitelnou v praxi.

„Povinnou maturitu z matematiky nevylučuji, ale až v delším časovém horizontu přibližně osmi až deseti let. Nechci, aby třetina žáků v maturitních oborech byla součástí experimentu, který je založen na tom, že pokud se stane maturita z matematiky povinnou, žáci se ji začnou více učit," poznamenal Plaga.

Dalším úkolem je podle něj větší metodická podpora učitelů a zaměření se na jejich kvalitní přípravu na pedagogických fakultách. Důležitou roli bude hrát i reforma financování regionálního školství, díky které má nastat větší možnost dělených hodin a práce s žáky v menších skupinách.

Plaga již dříve ohledně matematiky vyjádřil pochybnosti a nadhodil možnost sjednocení povinného maturování z matematiky na zmíněný rok 2022, tedy pro gymnazisty roční odklad.

Že povinná matematika ještě není jistá, pak zmínil ministr v červnu v reakci na to, že ve Sněmovně zřejmě nemají odpůrci matematiky z řad ODS a Pirátů dostatek hlasů k jejímu zrušení.

Matematika bývá pro studenty nezřídka strašákem, a to i když si ji zatím vybírají dobrovolně. Letos však u jejích didaktických testů došlo k určitému zlepšení: u testu z matematiky, kterou si letos vybrala asi pětina maturantů, uspělo 84,5 procenta z nich. Bylo to o 6,3 procentního bodu více než loni.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám