Hlavní obsah

Matematika zůstane povinná. ODS a Piráti sami změnu neprosadí

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční postrach středních škol se rozšíří. Už nynější studenty nižších ročníků čeká podle zákona povinná státní maturita ze tří předmětů. Kromě češtiny a cizího jazyka i z obávané matematiky. A zřejmě na tom nic nezmění ani novela, která by danou povinnost měla zrušit a zachovat stav, kdy mají studenti povinnou jen češtinu a vybírají si mezi cizím jazykem a matematikou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odpůrci povinné maturitní matematiky, která má na gymnáziích odstartovat už na jaře 2021, nemají ke změně ve Sněmovně dost hlasů.

„Když se bavíme o Průmyslu 4.0, kybernetizaci, digitalizaci, je potřeba, aby lidi matematiku trochu uměli. To, že pár lidí z matematiky propadlo, není důvodem ke zrušení,“ řekl Právu místopředseda školského výboru Karel Rais z nejsilnějšího poslaneckého klubu ANO.

Obavy, že tři povinné zkoušky včetně matematiky rozšíří řady propadlíků, nesdílí. „Nebojím se toho. Děcka se budou učit tak dlouho, dokud se to nenaučí. Přizpůsobovat se tomu, že je momentálně nekvalita u matematiky, to bychom pak nemuseli dělat maturitu vůbec. Stát musí mít nějakou laťku a přes ni holt musí studenti přeskočit,“ vysvětlil.

Návrh na zrušení povinné maturity z matematiky předložili Piráti a ODS, ale ti mají celkově jen 45 hlasů. Podle Lukáše Bartoně (Piráti) hrozí, že zkoušku by napoprvé nezvládla až třetina prvomaturantů.

Podobně argumentuje i školský expert ODS Martin Baxa. „Dosavadní čísla ukazují, že v celkovém procentu těch, kteří si matematiku vybrali dobrovolně, je vysoké procento neúspěšných ze škol negymnaziálního typu,“ řekl.

„Spuštění povinné maturity z matematiky znamená, že vzroste počet neúspěšných. Řítíme se do propasti, o které víme. I proto jsem zastáncem toho, aby volba zůstala zachována,“ dodal pro Právo Baxa. Zdůraznil, že jeho postoj podporuje i Unie školských asociací, která sdružuje střední odborné školy.

Povinnou maturitu ze tří předmětů prosadila někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní by na konci středoškolského vzdělání měli studenti prokazovat své schopnosti, jak zvládají mateřský jazyk, cizí jazyk a matematiku.

Zároveň však plédovala za posílení výuky matematiky už od základní školy, za navýšení počtu hodin tohoto předmětu nebo třeba za dělení hodin, jako je tomu u cizích jazyků.

Opatřením se však zatím nedaří, i letos propadl v matematice u prvního pokusu nejvyšší podíl maturantů. Neúspěšných prvomaturantů, kteří si vybrali matematiku dobrovolně, bylo 15,5 procenta. Loni jich bylo 21,8 procenta, ale proti loňsku dostali letos maturanti víc času na vyplnění testu, takže zlepšení může být jen relativní.

Pokud se budou zkoušky konat povinně ze tří předmětů, očekává se, že propadlíků podstatně přibyde. I ministr školství Robert Plaga (ANO) před časem vyjádřil obavy, že by u maturit mohlo dojít ke krachu. Nicméně ministr navrhuje pouze sjednocení startu těchto povinných zkoušek.

Chce to změny, ale povinnost nerušit

Podle platného zákona mají mít tři předměty povinně gymnazisté už na jaře 2021, ostatní školy vyjma uměleckých, zdravotnických a sociálních až o rok později. Plagův návrh počítá s jednotným pozdějším termínem, tedy s rokem 2022. Kromě toho chce státní maturitu zúžit jen na didaktické testy.

Námitky proti startu povinné maturity z matematiky zaznívají i z jiných klubů, ale podpořit Piráty a ODS se zákonodárcům nechce.

„Byli jsme velmi rezervovaní k uzákonění povinné maturitní matematiky. Nemáme nic proti tomu, aby byla, ale musí tomu také předcházet nějaká příprava. To nemůže být jen dva tři roky na SŠ, ale musí se začít už na ZŠ,“ řekl Právu komunista Ivo Pojezný.

Podle něj by se měly řešit třeba počty hodin matematiky i metody výuky. „Lidé by měli mít v drtivé většině nějaké předpoklady právě k robotizaci, technizaci společenského života,“ dodal. Podle něj není současný zákon dobrý, ale ani jeho zrušení není prý vhodné.

Rovněž SPD vnímá problémy, ale k protiakci se nechystá. „Nejsme pro úplné zrušení maturitní matematiky, protože kvalita školství by tím byla značně zhoršená. Pro nás je podstatné, aby výrazně nestoupla neúspěšnost, ale taky aby maturita nebyla na úrovni, kdy ji zvládne každý. Matematika je stejně důležitá jako český jazyk,“ řekla Právu expertka SPD Tereza Hyťhová.

Připustila, že nedostatek učitelů matematiky je problém, ale zrušení povinnosti prý není řešením.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Strašákem maturantů zůstává matematika

Matematika je strašákem mnoha středoškoláků. I těch, kteří ve středu zahájili slohem z českého jazyka maturitní zkoušky. Svědčí o tom fakt, že ve čtvrtek, kdy...

Výběr článků

Načítám