Hlavní obsah

Pětina českých studentů VŠ neumí dobře žádný cizí jazyk, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětina vysokoškolských studentů v ČR se bez potíží domluví jen česky. Polovina umí jediný cizí jazyk, dva a více cizích jazyků ovládá zhruba 28 procent. Horší jazykové znalosti mají hlavně studenti nad 30 let či v kombinovaném studiu. Nejlépe jsou na tom studenti informatiky a humanitních věd, nejhůře ti v zemědělských či pedagogických oborech.

Foto: Igor Šefr, VUT

Ilustrační foto

Článek

Výsledky o jazykových znalostech vysokoškoláků vyplynuly z průzkumu Eurostudent VII, ve kterém letos odpovídalo zhruba 19 400 studentů bakalářského a magisterského studia z ČR.

Výsledky zveřejnilo na webu Centrum pro studium vysokého školství.

Nejčastěji studenti využívají cizí jazyk při čtení cizojazyčných skript a jiných studijních materiálů. Nejvíc tak činí lidé v informatických oborech.

Polovina studentů má podle průzkumu dobré dovednosti v mluveném i písemném projevu v jediném cizím jazyce. Dva cizí jazyky takto ovládá zhruba 23 procent studentů a tři a více umí dobře kolem pěti procent.

Přibližně 40 procent studujících hodnotí své jazykové znalosti jako středně pokročilé, zhruba třetina jako pokročilé.

Pětina posluchačů vysokých škol si myslí, že má znalosti cizího jazyka nanejvýš na úrovni mírně pokročilých.

Češi se v angličtině zhoršili, ukázal průzkum

Věda a školy

Pouze mateřským jazykem se bez problémů domluví 21 procent vysokoškolských studentů. Výrazně vyšší je pak tento podíl u posluchačů nad 30 let, mezi kterými činí přibližně 40 procent, a u studujících v kombinované formě studia, kde je kolem 38 procent.

Málo ovládají cizí jazyky i studenti pedagogických oborů

Rozdíly ve znalostech jazyků jsou i mezi studenty v oborech. Dva a více cizích jazyků zvládají nejčastěji v humanitních vědách a umění (kolem 36 procent).

Naopak nejméně často umí dva a víc jazyků studenti v oborech zemědělských, lesnických a – možná překvapivě – i pedagogických (kolem 20 procent). Mezi lidmi, kteří chodí na tyto obory, se téměř třetina domluví bez problémů jedině česky.

V humanitních oborech neovládá žádný cizí jazyk asi 17 procent studentů. Jeden cizí jazyk umí nejčastěji studenti informatiky. Domluví se jím dobře 58 procent z nich, zatímco v zemědělských či pedagogických oborech je to 48 až 50 procent.

Kurzy cizího jazyka navštěvuje jako součást studia třetina všech vysokoškolských studentů. Podobný podíl pak při studiu chodí alespoň na jeden předmět v cizím jazyce.

V Praze vzniká IT gymnázium. Ajťákům chybí všeobecné vzdělání, říká ředitelka

Věda a školy

Nejčastěji studenti využívají cizí jazyk při čtení cizojazyčných skript a jiných studijních materiálů. Nejvíc tak činí lidé v informatických oborech, a to zhruba tři čtvrtiny z nich.

Naopak nejméně používají cizojazyčnou literaturu studenti pedagogických oborů, dělá to asi 38 procent z nich.

Na zahraniční studijní pobyty Češi jezdí méně, než by mohli

Čeští vysokoškoláci také podle průzkumu málo jezdí na studijní pobyty do zahraničí. Zkušenost se zahraničním pobytem jich má asi sedm procent.

Autoři průzkumu nicméně upozornili, že respondenti tuto otázku často vynechali, odpověděla na ni asi čtvrtina dotázaných.

Na českých vysokých školách studuje čím dál více cizinců

Věda a školy

Obava z nedostatečných znalostí cizího jazyka přitom u nich nepatřila k největším překážkám výjezdu do zahraničí. Častěji jako důvod, proč nevyjet, uváděli finanční náklady, strach z odloučení od rodiny a přátel či problémy s uznáváním výsledků zahraničního studia v Česku.

Anketa

Kolik cizích jazyků ovládáte dobře slovem i písmem?
Žádný
32,3 %
Jeden
32,7 %
Dva
18,5 %
Tři
9 %
Čtyři nebo i více
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Reklama

Související články

Nejlepší maturantkou na světě je Češka

Mezi nejlepší maturanty na světě se letos dostala studentka gymnázia Nový PORG v pražské Krči Sára Davidová. Plného počtu bodů u mezinárodní takzvané IB...

Výběr článků

Načítám