Hlavní obsah

Akreditační úřad potvrdil své rozhodnutí o programech na Mendelově univerzitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) ve středu 12. dubna potvrdila své rozhodnutí o odebrání možnosti uskutečňovat doktorské studijní programy ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity v Brně. Odvolání školy tak bude řešit Přezkumná komise NAÚ, a to zřejmě na svém květnovém zasedání, sdělil ve středu předseda úřadu Robert Plaga.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda NAÚ Robert Plaga

Článek

O odebrání možnosti uskutečňovat dva doktorské studijní programy rozhodla rada úřadu poprvé v lednu, vysoká škola proti rozhodnutí ale podala odvolání.

Pokud by rozhodnutí nabylo právní moci, univerzita by už neměla možnost uskutečňovat studijní program a musela by řešit přechod studentů do jiných studijních programů

„Rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství dnes (ve středu) potvrdila své rozhodnutí o odebrání akreditace doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity ze dne 19. ledna 2023. Odvolání Mendelovy univerzity v Brně tak bude postoupeno Přezkumné komisi NAÚ,“ uvedl předseda úřadu.

Různé podmínky a zprostředkovatelské agentury

O zrušení dvou doktorských programů na PEF rozhodla rada NAÚ v lednu kvůli problému, který byl podle předsedy úřadu v různých studijních podmínkách pro zahraniční studenty a ve využívání zprostředkovatelských agentur.

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Akreditačnímu úřadu se nelíbil

Věda a školy

Pokud by toto rozhodnutí úřadu nabylo právní moci, univerzita by už neměla možnost uskutečňovat studijní program a musela by řešit přechod studentů do jiných studijních programů, upozornil Plaga dříve.

Univerzita chtěla podle nedávného vyjádření mluvčí Terezy Pospíchalové odvoláním rozhodnutí zvrátit.

Odebrání institucionální akreditace

Kvůli pochybením na Mendelově univerzitě odebral NAÚ vysoké škole také tzv. institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách.

NAÚ: Odebrání institucionální akreditace pro Mendelovu univerzitu je pravomocné

Věda a školy

Tato část rozhodnutí, kterou úřad poprvé vydal v květnu loňského roku a letos v lednu po odvolání vysoké školy potvrdil, už je pravomocná.

Institucionální akreditace vysoké škole umožňuje, aby sama rozhodovala o vzniku, zrušení a úpravách studijních programů. Zavedla ji novela vysokoškolského zákona schválená v roce 2016, první školy tuto akreditaci získaly v roce 2018. Pokud ji nemají, žádají o rozhodnutí o studijních programech NAÚ.

Plaga: Vláda zanedbala rozpočty univerzit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám