Hlavní obsah

Švédská akademie věd zveřejnila Nobelovu cenu za chemii předčasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Královská švédská akademie věd omylem předčasně zveřejnila jména nositelů Nobelovy ceny za chemii. Podle švédských médií byl za objev kvantových teček. Předseda Nobelova výboru pro chemii Johan Aqvist nicméně agentuře Reuters sdělil, že šlo o chybu a že výbor bude o laureátech rozhodovat teprve na svém dopoledním jednání. Jenže později se oficiálně potvrdilo, že uniklé informace byly pravdivé.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

Švédská média nejen podle agentury AP tvrdila, že Královská švédská akademie věd možná oznámila vítěze letošní Nobelovy ceny za chemii předčasně.

Tamní veřejnoprávní stanice SVT uvedla, že akademie ve středu omylem zaslala tiskovou zprávu, která obsahovala jména vítězů. Tisková zpráva měla tvrdit, že cena byla udělena třem vědcům sídlícím v USA za objev a syntézu kvantových teček, a to Moungimu Bawendimu, Louisi Brusovi a Alexeji Jekimovovi.

„Nobelova cena za chemii pro rok 2023 oceňuje objev a vývoj kvantových teček, nanočástic, které jsou natolik malé, že jejich velikost ovlivňuje jejich vlastnosti,“ citoval z tiskové zprávy odeslané prostřednictvím e-mailu švédskou akademií list Dagens Nyheter.

Američané Bawendi a Brus a Rus Jekimov, který pracuje pro americkou výzkumnou společnost Nanocrystals Technology, se věnují výzkumu polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky. Ty se používají v laserech a displejích, lze je využít např. i v medicíně, kde mj. navádějí chirurgy při odstraňování rakovinné tkáně.

„Bohužel zatím nemohu komentovat to, co bylo zveřejněno. Důležité je, že akademie věd se ještě nesešla a neexistuje žádné rozhodnutí ohledně toho, kdo bude oceněn letošní Nobelovou cenou za chemii,“ reagovala však v e-mailu mluvčí Královské švédské akademie věd Eva Neveliusová.

Agentura AP např. žádnou tiskovou zprávu v předstihu neobdržela.

Švédové potvrdili laureáty Nobelovy ceny za chemii

Věda a školy

Heiner Linke, odborník z Nobelova výboru pro chemii, rovněž sdělil listu Dagens Nyheter, že ve středu ráno nebylo přijato žádné rozhodnutí, a že kdyby vyšla tisková zpráva, byla by to „určitě chyba“.

I oficiální účet Nobelových cen na sociální síti X standardně avizoval, že letošní laureáti budou oznámeni v 11:45 SELČ.

Jenže pak se potvrdilo, že o žádný omyl nešlo.

Loni Nobelovu cenu za chemii dostali Američané Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless a také Dán Morten Meldal za revoluční způsob spojování molekul.

Nobelova cena pro tři chemiky za revoluční spojování molekul. Jeden z nich ji dostává podruhé

Věda a školy

Udělování Nobelových cen probíhá každoročně ve stejném pořadí, kdy se jako první o ocenění v pondělí dozvědí laureáti ceny za lékařství, o den později se oznamují jména nositelů ceny za fyziku. Po oznámení cen za chemii následuje ocenění za literaturu, za mír a za ekonomii.

Slavnostní předání cen je plánované na 10. prosince, tedy na výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S cenou se letos pojí odměna ve výši 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč).

Nobelova cena za lékařství udělena za základ vakcín proti covidu

Věda a školy

Nobelova cena za fyziku ocenila nové nástroje pro zkoumání světa elektronů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám