Hlavní obsah

Odbory a asociace požadují mzdu na 130 procentech průměru pro všechny pedagogické pracovníky

Praha
Aktualizováno

Zástupci školských asociací a odborů nesouhlasí s tím, aby měli garantovanou mzdu na 130 procentech průměrné hrubé měsíční odměny jen učitelé. Chtějí proto jednat s poslanci, aby se úprava týkala všech pedagogických pracovníků, jak vládní koalice dříve avizovala. Pozměňovací návrh k novele školského zákona od koaličních poslanců podle předsedů asociací a odborů není jasný a dobře připravený.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda školských odborů František Dobšík.

Článek

Vláda rok slibovala, že navýší platy všech pedagogických pracovníků - včetně vychovatelek, asistentů, mistrů či trenérů - na 130 procent průměrné mzdy. Jenže pozměňovací zákon zničehonic hovoří jen o učitelích.

Návrh nestanovuje, k jakému roku se výše průměrné mzdy, podle níž se platy učitelů budou odvozovat, má vztahovat

Podle nové úpravy, kterou připravili poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL), Petr Gazdík (STAN), Renáta Zajíčková (ODS), Pavel Klíma (TOP 09) a Jakub Michálek (Piráti) a kterou sněmovní školský výbor doporučil ke schválení, by objem peněz na platy učitelů měl od příštího roku představovat „v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 procent průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství“.

Původní vládní návrh počítal s tím, že by objem peněz na platy pedagogických pracovníků byl stanoven na nejméně 1,404násobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v Česku vždy za předminulý rok. V případě schválení novely by úprava odměn pro učitele měla platit od začátku příštího roku.

Faul vlády, ruší slib kantorům

Domácí

Fiala: Formulace v původním prohlášení byla chybná

Členové kabinetu ve středu představili aktualizované vládní prohlášení, v němž je navýšení mzdy na úroveň 130 procent průměru garantováno pouze učitelům. Původní programové prohlášení vlády plánovalo upravit odměny všem pedagogickým pracovníkům.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že formulace v původním prohlášení byla chybná a že kabinet chtěl od počátku změnu cílit na učitele. Podobně se při představení pozměňovacího návrhu novely vyjádřil jeden z jeho autorů, poslanec Výborný.

Koalice chce od příštího roku uzákonit učitelské platy na 130 procent průměrné mzdy

Věda a školy

Odborář Dobšík: Je to podvod na pracovnících ve školství

S nyní uvažovanou novelou nesouhlasí odboráři ve školství. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík označil nový návrh koaličních poslanců za zklamání. Upozornil, že z nároku na odměňování podle zákona novým návrhem novely vypadává asi 40 tisíc pracovníků ve školství, kteří nejsou učiteli.

Změna, kterou poslanci ve čtvrtek 23. února ve druhém čtení vládního návrhu novely představili, je „podvodem na pracovních ve školství“, sdělil Dobšík s odkazem na původní programové prohlášení vlády a původní návrh novely.

V případě, že bude novela v aktuální podobě schválena, bude se garance odměny na úrovni 130 procent průměru podle něj týkat zhruba 150 tisíc osob, které přímo vyučují.

Posuzování připravenosti dětí na školní docházku je v Česku zastaralé, tvrdí EDUin

Věda a školy

Podle předsedy Unie školských asociací ČR - CZESHA Jiřího Zajíčka chápali pracovníci ve školství od začátku avizované novely vládní závazek jako garanci změny odměňování všech pedagogických pracovníků, tedy i asistentů pedagoga, vychovatelů, ředitelů škol a dalších.

Za zásadní nedostatek nového návrhu považuje i to, že nestanovuje, z jakého roku se bude zmíněných 130 procent průměrné hrubé měsíční nominální mzdy počítat. „Nejedná se tak o žádný závazek a garanci,“ poznamenal.

Na to, že nově není určeno, který rok bude využit jako základna pro výpočet z průměrné mzdy, upozornil rovněž předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. Vláda tak podle něj bude moci k výpočtu 130 procent použít průměrnou mzdu z kteréhokoliv roku.

Výborný jasný závazek vidí

Podle poslance Výborného, jednoho z autorů nového návrhu k mzdám pedagogů, dává návrh vládě jasný závazek. „Ve státní sféře se toto obecně vypočítává podle posledního reálného čísla. Ale pokud se vláda dohodne, že to bude záviset na predikci, tak budiž. Je to její odpovědnost,“ řekl podle deníku Právo.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) ve středu sdělil, že se nyní připravují nové mzdové tabulky zvlášť pro učitele a zvlášť pro ostatní pedagogické pracovníky. „Je dohoda na tom, že se změní tabulky a změní se odměňování u ostatních pedagogických pracovníků a budeme se zabývat i nepedagogickými pracovníky. Akorát se to oddělí od učitelů,“ zmínil.

Podle Zajíčka to ale povede mj. k dalšímu roztříštění v odměňování pracovníků ve školství.

Úpravy v učivu má MŠMT dokončit v roce 2024. Vláda původně stanovila letošek

Věda a školy

Vláda upravila programové prohlášení. Mění se závazky u financí či energetiky

Domácí

Výběr článků

Načítám