Hlavní obsah

Vláda upravila programové prohlášení. Mění se závazky u financí či energetiky

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu schválil úpravu programového prohlášení vlády, které reaguje na válku na Ukrajině. Nejvíc se mění například závazky týkající se financí, energetiky či školství. Vláda se také zavázala dávat dvě procenta HDP na obranu již v roce 2024.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Vláda schválila aktualizované vládní prohlášení. Plníme závazek koaliční smlouvy a reagujeme na krizi na Ukrajině. Naše cíle a priority se nemění,“ oznámil po jednání kabinetu premiér.

Jednou ze změn má být závazek, že dvě procenta HDP na obranu bude vydávat stát už v roce 2024.  Zaměřit se chce kabinet v souvislosti s válkou ale také na posílení energetické bezpečnosti, deklaroval proto omezení dodávek z Ruska.

Nově chce také usilovat o zřízení mezinárodního tribunálu, který bude stíhat válečné zločiny na Ukrajině. Česko se chce také podílet na poválečné obnově Ukrajiny.

Jste protidůchodcovská vláda, rozčiloval se ve Sněmovně Babiš

Domácí

Kabinet se v dokumentu nově zavazuje k tomu, že připraví úpravy na příjmové a výdajové straně státního rozpočtu s cílem návratu k dlouhodobě udržitelným veřejným financím. Ministři dlouhodobě uvádějí, že hledají v rozpočtu na příští rok úsporu 70 miliard korun.

Vláda zrušila také například závazek neměnit systém valorizace důchodů. „V oblasti veřejných financí se zavazujeme k tomu, že budeme ve vhodných případech klást ještě větší důraz na adresné cílení sociální pomoci,“ prohlásil premiér.

V kapitole školství pak vláda nově garantuje, že udrží platy učitelů na úrovni 130 procent průměrné hrubé měsíční mzdy, dosud se přitom hovořilo o platech pedagogických pracovníků. U pedagogických a nepedagogických pracovníků dokument nyní slibuje zajistit vyšší platy a „jejich navyšování podle růstu průměrné mzdy“.

„Ve zdravotnictví se zavazujeme k tomu, že vytvoříme systém pro uplatňování aktivní lékové politiky, který umožní lépe předcházet nenadálým výpadkům dodávek léků,“ doplnil na tiskové konferenci.

Co se týká dopravy, tam si podle něj kabinet stanovil plán stěžejních investic do dopravy na období 10 let včetně výhledu financování.

Vzhledem k tomu, že jde pouze o revizi prohlášení, neplánuje vláda opětovně žádat o důvěru Sněmovny, jako to udělala s původní verzí.

Chcete brzdit i přidat plyn. Vystrčil se střetl se Schillerovou ohledně veřejných financí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám