Hlavní obsah

Zvýšení horní hranice poplatku za komunální odpad ve Sněmovně neprošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna v pátek v závěrečném třetím čtení novely o místních poplatcích odmítla pozměňovací návrh vládních poslanců, který by zvýšil horní hranici poplatku za komunální odpad ze současných 1200 korun na 1800. Jako celek pak Sněmovna novelu, která upravuje pravidla pro vyměřování poplatků schválila.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

Nyní předloha zamíří do Senátu a následně ji dostane k podpisu prezident republiky.

O úpravě z pera koaličních poslanců se hlasovalo nadvakrát. Napoprvé předloha neprošla o jediný hlas, ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) ale hlasování zpochybnila s tím, že nechtěně hlasovala proti. Návrh se však nepodařilo pětikoalici protlačit ani napodruhé - hlasování skončilo nerozhodně 71:71, přičemž potřeba bylo 73 hlasů.

Zvýšit limit chtěli poslanci v návaznosti na vysokou inflaci, růst cen energií či poplatků za skládkování. Usilovali také o to, aby obce, které určují cenu podle objemu odpadu, mohly účtovat až 1,8 koruny za litr místo jedné koruny. Pokud se poplatek odvíjí od hmotnosti, nová částka by byla maximálně deset korun namísto nynějších šesti korun.

Podle ministerstva financí obce maximální výši ani nyní nevyužívají, průměrný poplatek je 648 korun ročně.

Schválená předloha má také umožnit lázeňským městům vybírat poplatek za pobyt i u lázeňské péče, kterou plně hradí zdravotní pojištění včetně ubytování. Na plně hrazenou lázeňskou péči se nyní - na rozdíl od příspěvkové péče, kdy pojišťovna hradí jen léčení, a péče plně placené klientem - poplatek z pobytu ze zákona nevztahuje. Novela tento rozdíl odstraňuje. Obec by ale mohla pacienty s plně hrazenou lázeňskou péčí ve vyhlášce od poplatku osvobodit, stojí v důvodové zprávě.

Úsporný balíček: Připomínky ministerstev, krajů či svazů se převážně týkají rozdělení daní

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám