Hlavní obsah

Observatoř NASA zachytila záblesk silné sluneční erupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Družice amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jménem Solar Dynamics Observatory (SDO) zachytila ve čtvrtek 22. února silnou sluneční erupci, která vyvrcholila ve 23:34 SEČ.

NASA zachytila erupci na SlunciVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters o úkazu zprostředkovala videosekvenci s příslušným detailním zachycením čtvrteční erupce na Slunci. Ten hlavní snímek ze své sluneční observatoře SDO zveřejnila i NASA na svém webu. Solární erupce je tam z našeho pohledu vidět jako „jasný záblesk v levé horní části Slunce“.

Podle NASA znamenají tyto sluneční erupce intenzivní uvolňování energie ze Slunce, které obecně může na Zemi ovlivnit rádiovou komunikaci, elektrické rozvodné sítě, navigační signály a představovat riziko pro kosmické lodě a astronauty.

Záblesk z 22. února je klasifikován jako X6.3. Erupce třídy X jsou nejintenzivnější.

Proč může kosmické počasí zapříčinit výpadky navigací? Na výzkumu se podílel i český fyzik

Věda a školy

​Co jsou sluneční erupce?

  • Jak připomíná web SpaceWeatherLive, sluneční erupce je obrovská exploze na povrchu našeho Slunce, ke které dochází, když se magnetické siločáry od slunečních skvrn zamotají a vybuchnou. Sluneční erupce je definována jako náhlá, rychlá a intenzivní změna jasu.
  • Sluneční erupce nastává, když se náhle uvolní magnetická energie, která se vytvořila ve sluneční atmosféře. Materiál se během několika minut zahřeje na mnoho milionů stupňů a záření je emitováno prakticky v celém elektromagnetickém spektru. Množství uvolněné energie odpovídá milionům jaderných bomb explodujících současně.

Sluneční erupce se často vyskytují, když je Slunce aktivní v letech kolem slunečního maxima. Dané erupce způsobují tzv. výron koronální hmoty (CME), která je ve skupenství plazmatu a skládá se hlavně z protonů a elektronů.

Většina erupcí se uskuteční kolem slunečních skvrn, kde se vyvine intenzivní magnetické pole z povrchu do koróny. Během erupcí vyvrhne Slunce obrovská oblaka elektrizovaného plynu, který rychlostí stovek kilometrů za sekundu zasáhne magnetické pole Země.

Tyto jevy, označované souhrnně jako sluneční bouře, sledují astronomové s obavami, jelikož mohou způsobovat geomagnetické bouře, čímž představují nebezpečí pro lidské technologie, jako jsou energetické sítě, satelity, navigace nebo letecká doprava. Sluneční bouře nicméně rovněž způsobují populární polární záře.

Vesmírné technologie z Brna umožní sledovat děje na Slunci z dosud nejkratší vzdálenosti

Věda a školy

Letos na Štědrý den se sonda Parker Solar Probe „dotkne“ Slunce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám