Hlavní obsah

O studiu zubního lékařství v Ostravě stále není rozhodnuto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nadále neví, zda bude moci otevřít v akademickém roce 2023/2024 nový obor zubního lékařství. Fakulta totiž stále ještě nezískala pro tento nový obor akreditaci.

Foto: Ostravská univerzita

Budova Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Článek

Mluvčí Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství Jiří Smrčka v pátek uvedl, že nejbližší zasedání rady akreditačního úřadu, která by se mohla věcí zabývat, je naplánováno na 6. a 7. září.

„Samozřejmě ale není jisté, že to bude na programu. Ve věci získání akreditace pro obor stomatologie na ostravské lékařské fakultě totiž stále probíhá řízení,“ informoval Smrčka.

Mluvčí lékařské fakulty Hana Hanke redakci sdělila, že akreditační komise je navštívila na konci června. „Přijeli zhodnotit, na kolik je fakulta připravená nový obor stomatologie otevřít. Nyní tedy čekáme na jejich rozhodnutí,“ řekla Hanke s tím, že pokud by tedy na začátku září akreditaci získali, tak jsou rozhodnuti studium otevřít hned.

Mendelova univerzita uspěla s odvoláním proti odebrání dvou doktorských programů

Věda a školy

„V plánu je, že bychom vypsali zkrácené přijímací řízení pro obor zubní lékařství, tudíž v akademickém roce 2023/2024 by už v Ostravě začali studovat budoucí zubaři,“ popsala mluvčí.

Dodala, že učebny jsou připraveny. „Stejně tak jsou připraveni i budoucí vyučující-stomatologové, kteří se pravidelně scházejí a chystají se na případné zahájení výuky. Nicméně vše bude záležet na tom, kdy bude úřad o udělení akreditace rozhodovat,“ shrnula Hanke.

V kraji chybějí zubaři

Otevření oboru zubního lékařství v Ostravě podporuje město Ostrava, další obce i Moravskoslezský kraj. Tento region má totiž obrovský nedostatek stomatologů, chybí jich až sto čtyřicet.

Lékaři odhadují, že zde až sto tisíc obyvatel nemá svého zubaře, u dětí školního věku má jít až o šedesát procent.

Jak rychle rostou zuby a kosti? Nová metoda z Brna to dokáže vyčíslit

Věda a školy

Špatnou situaci tam lidé řeší různými způsoby. Zavádějí se zde školní preventivní prohlídky u zubaře, lidé dojíždějí za zubaři do Polska či až na jižní Moravu, nemocnice se snaží otevírat vlastní zubařské ambulance i v odlehlých částech kraje, instituce nabízí dotace na zařízení zubařských ordinací.

Ostravská univerzita oficiálně požádala o akreditaci pro studium zubařů

Věda a školy

V Ostravě spustili pilotní projekt. Chtějí vrátit do škol zubní prohlídky

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lékařská fakulta Ostravské univerzity

Reklama

Výběr článků

Načítám