Hlavní obsah

O odvolání děkana Ševčíka bude fakultní senát jednat za týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zasedání akademického senátu Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE), na kterém by se mělo jednat o odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka, zasedne ve středu 5. dubna. O termínu jednání rozhodlo toto úterý předsednictvo fakultního akademického senátu, sdělil tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa. O svolání schůze požádal 23. března rektor VŠE Petr Dvořák.

Foto: NF VŠE

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík

Článek

Důvodem pro odvolání Ševčíka z funkce je jeho nevhodné chování na veřejnosti včetně účasti na protivládní demonstraci v sobotu 11. března, jak sdělil nedávno rektor.

Dvořák nejprve 13. března vyzval děkana fakulty k rezignaci. Ševčík tehdy uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod - a neodstoupil.

Rektor následně po jednání vedení VŠE oznámil, že pokud Ševčík sám nerezignuje, za nejvhodnější řešení považuje, aby ho odvolal akademický senát národohospodářské fakulty.

Rektor VŠE žádá svolání akademického senátu kvůli Ševčíkovi

Domácí

Fakultní senát v minulosti Ševčíka podržel. Pokud by ho ani teď neodvolal, chce rektor využít své pravomoci navrhnout odvolání. K tomu by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Zasedání celouniverzitního akademického senátu bude svoláno až v závislosti na výsledku jednání akademického senátu fakulty, vysvětlila již dříve mluvčí VŠE Věra Koukalová.

Týdenní nejasnosti, kdy to bude

Univerzitní mluvčí minulý týden avizovala, že by akademický senát NF VŠE mohl jednat „do týdne“. Obecně platí, že má být svolán „bezodkladně“ po žádosti rektora, přesná časová lhůta však stanovena není.

Koukalová ještě ve středu ráno Novinkám řekla, že nejsou informace, kdy bude senát NF jednat.

Mezitím však fakultní tiskový tajemník Váňa oznámil, že to bude 5. dubna. Sám Ševčík ani Váňa na dotazy Novinek nereagovali, Váňa termín zasedání senátu potvrdil pro ČTK.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Ševčík jinak tvrdí, že co se týká protestu před Národním muzeem v Praze, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, tak on jen „šel náhodou kolem“ a poté pomáhal zraněnému.

Odmítl, že poškozuje dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici i rektor školy.

(Ne)nechte učit Ševčíka

Kvůli nespokojenosti se Ševčíkovým vystupováním na veřejnosti chtějí odchod nynějšího děkana z funkce také někteří studenti a absolventi VŠE. Vznikl proti němu i otevřený dopis. Jak se k situaci staví studenti nyní?

Podle slov Karolíny Nodesové, která se podílela na organizaci „protiševčíkovské“ demonstrace, zatím studenti zřejmě nic nechystají a čekají na výsledek jednání fakultního senátu.

„My teď každopádně opravdu čekáme na svolání senátu NF a případnou realizaci dalších kroků oznámených vedením VŠE,“ řekla Novinkám již v pondělí.

Konflikty na demonstraci za odchod ŠevčíkaVideo: Novinky

Jediná studentská členka akademického senátu NF VŠE Petra Hrabová začátkem tohoto týdne Novinkám napsala, že zatím se jen čeká na rozhodnutí předsednictva senátu, kdy bude fyzické zasedání. Nyní již je datum tedy známo.

Blíže se ale tento týden k situaci nechtěl nikdo už moc vyjadřovat. Hrabová jen ještě Novinkám řekla, že plně podporuje výše popsané kroky rektora Dvořáka.

Studenti demonstrovali za Ševčíkův odchod z čela fakulty

Domácí

FOTO: Na demonstraci za odvolání Ševčíka přišli i jeho podporovatelé

Domácí

Ševčíka naopak v otevřeném dopise rektorovi nazvaném „Nechte učit Ševčíka“ podpořili někteří politici, publicisté, podnikatelé či právníci, mezi nimi poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jiří Kobza, ústavní právník Zdeněk Koudelka a předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Na podporu Ševčíkova setrvání ve funkci děkana vznikla též petice.

Ministr Balaš k děkanu Ševčíkovi: Novela zákona by měla posílit kompetence rektorů

Domácí

Výborný, ale nedůstojný učitel, řekl Balaš o Ševčíkovi. V Trutnově roztančil třídu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám