Hlavní obsah

Výborný, ale nedůstojný učitel, řekl Balaš o Ševčíkovi. V Trutnově roztančil třídu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) označil ve čtvrtek při návštěvě Základní školy Komenského v Trutnově děkana národohospodářské fakulty pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslava Ševčíka za výborného, avšak nedůstojného pedagoga.

Ministr Vladimír Balaš v trutnovské školeVideo: Vlastimil Prouza, Právo

 
Článek

„Slyšel jsem od studentů, že jde o výborného učitele. Pozice děkana ale není pouze otázka výuky, nýbrž také reprezentace školy, odkud docenta Ševčíka nikdo nevyhazuje. Vyhodit někoho za názor je nepřípustné. Otázkou je, jestli jako děkan svým vyjadřováním VŠE nepoškozuje,“ řekl Právu Balaš. „Forma, jak se veřejně prezentuje, je velmi nešťastná. Sám se tím dehonestuje. Někdy vystupuje až příliš agresivně. Děkan, jenž školu poškozuje, by měl zvážit změnu rétoriky, nebo další setrvání v jejím vedení,“ doplnil ministr.

Ševčíka kvůli jeho veřejným výrokům a účasti na sobotní protivládní demonstraci vyzval v pondělí k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčíkovo odstoupení z čela fakulty marně požadovali na středeční demonstraci studenti. Ševčík k odvolání nevidí důvod.

„Myslí si, že jde o hlupáky, a podle toho se chová. Je to nedůstojné pro něho samotného,“ konstatoval Balaš.

FOTO: Na demonstraci za odvolání Ševčíka přišli i jeho podporovatelé

Domácí

Ministr řekl, že kvůli vysokoškolskému zákonu, jenž mj. staví na akademické svobodě, má svázané ruce. Ševčíka nemůže bez souhlasu akademického senátu odvolat ani přímý nadřízený rektor Dvořák. „Uvedu příklad. Pokud by rektor chytl děkana, jak vraždí kolegu, tak mu nemůže dát okamžitou výpověď, ale teprve poté, co to projedná na akademickém senátu fakulty,“ uvedl Balaš. Změnit by to měla připravovaná novela vysokoškolského zákona. Ta podle ministra nepovede k okleštění současné akademické svobody vysokých škol. „Novela by měla posílit kompetence lidí, kteří nesou za školu odpovědnost, především rektorů,“ upřesnil Balaš. Akademické senáty by ministr nechtěl zbavovat jejich kontrolní funkce.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ministr dostal od školy originální psací soupravu

Moravák Balaš tancoval s žáky

Profesor pražské právnické fakulty Balaš, narozený v Prostějově, roztančil ve čtvrtek třídu trutnovské základky.

Ministra při návštěvě Základní školy Komenského v Trutnově nejprve grilovali žáci ve školní tělocvičně překvapivě fundovanými otázkami. „Proč učitele tak málo platíte? zajímalo šesťačku Šárku. „To se brzy změní, jakmile začne platit zákon o pedagogických pracovnících. Škola ale nejsou jenom učitelé. Musíme sehnat peníze také na nepedagogický personál,“ slíbil Balaš.

Zákon, jenž v dolní sněmovně Parlamentu postoupil do třetího čtení, garantuje učitelům 130 procent průměrné mzdy. „Zákon projde,“ sdělil Balaš řediteli trutnovské školy Petru Horčičkovi.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Balaš v lavici trutnovské základky

Dnes často omílané téma dezinformací otevřel osmák Albert. „Kdo a jak stanoví, co je dezinformace?“ ptal se. „Zarazila mne statistika, že 20 procent učitelů šíří dezinformace. Dezinformace musíte umět rozpoznat. Třeba když jeden prezidentský kandidát osočil druhého z přípravy války jenom proto, že je voják,“ použil Baláš příměr z poslední prezidentské volby.

„Proč se systém českého školství od dob Marie Terezie nezměnil?“ zajímalo šesťáka Lukáše. „Trivium je základ školní výuky. Dětem se ale často dostává přemíra povrchně předávaných informací místo těch zásadních,“ odpověděl ministr. „Statistiky uvádějí, že české děti se v Evropě nejméně těší do školy,“ dodal Balaš, jenž školákům přivezl několik ragbyových míčů.

Kvůli osekání platů ve školách je v ANO dusno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám