Hlavní obsah

Nový kurz má učitelům pomoci pracovat s traumatizovanými dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový online kurz zaměřený na podporu dětí s traumatem má pomoci učitelům i dalším profesionálům, kteří pracují s dětmi nejen ve školním prostředí. Kurz zdarma nabízí nezisková organizace Society for All (SOFA) a má zvýšit informovanost o traumatu, jeho dopadech i potřebě citlivého přístupu k traumatizovaným dětem. Informovala o tom tento týden SOFA v tiskové zprávě.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Podle zástupců organizace je hlavním cílem kurzu představit, jak přistupovat k dětem a mladým lidem, kteří prožili nějaké trauma. Účastníkům by měl kurz pomoci k tomu, aby se stali oporou traumatizovaným dětem a zároveň v nich dokázali podpořit odolnost.

Organizace v kurzu nabízí i postupy, jak s dětmi řešit kolektivní traumatické události. Zaměřuje se na trauma v kontextu válečného konfliktu a souvisejícím vysídlením.

„Víme, že konflikt a zejména válka je těžkou zkouškou pro všechny, ale zejména pro děti. Chceme proto šířit osvětu v přístupu k dětem zasaženým traumatem. V současné době proto pracujeme na rozšíření e-learningu do všech škol v ČR,“ řekla předsedkyně SOFA Lenka Felcmanová.

Bek u učitelských asistentů ustoupil

Věda a školy

Česká verze původně amerického kurzu

Kurz původně vznikl ve Spojených státech amerických. Jeho českou verzi připravili odborníci ze SOFA ve spolupráci s kolegy z McKinseyova zdravotního institutu a zdravotního dětského systému Cincinnati Children’s.

Zároveň vznikl doplňující materiál, který shrnuje informace zaměřené na české prostředí a obsahuje řadu odkazů a tipů, jak mluvit s dětmi o válce, uprchlictví a migraci, případně jak začleňovat nově příchozí do kolektivu.

Organizace SOFA dříve fungovala pod názvem Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Zaměřuje se na duševní zdraví, zvládání náročného chování dětí, inkluzi a další témata. K inspiraci využívá projekty ze světa, které upravuje pro české prostředí.

Odborníci bijí na poplach: Děti pandemii odskákaly nejvíc, topí se v depresích

Domácí

Pětina českých učitelů trpí fyzickým vyčerpáním, zjistil výzkum

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám