Hlavní obsah

Nové granule s fermentovaným ostropestřcem zvýší imunitu koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Imunitu koní by měla zvýšit nově vyvíjená granulovaná krmná směs s rostlinou ostropestřec mariánský, kterou nyní vyvíjejí výzkumníci z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity. Ostropestřec je hojně využívaný jako léčivka, protože obsahuje velké množství živin.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Nové granule s fermentovanou rostlinou ostropestřec by měly zvýšit imunitu koní.

Článek

V nezpracovaném stavu je ostropestřec ale špatně stravitelný. Proto se vědci snaží fermentací snížit v rostlině při jejím zpracování na granule příliš vysoké množství škrobu, který obsahuje.

Naším cílem je najít vhodný způsob úpravy ostropestřce.
Hana Dočkalová, Mendelova univerzita Brno

Výsledné granule budou mít probiotické a antioxidačními účinky, což napomůže k lepšímu trávení. Některé z potravních doplňků pro koně díky jejich vitaminům a celkově léčivým účinkům používají i lidé. Příkladem toho jsou výživové doplňky na klouby.

Rostlina má i protizánětlivé účinky

Skupina nejvýznamnějších účinných látek obsažených v ostropestřci je nazývána silymarin. Má ale nízkou stravitelnost, což snižuje množství účinných látek, které se dostanou do těla. Tomu chtějí vědci napomoci fermentací rostliny.

Vědci s lesáky zkoušejí, čím by se daly nahradit tuzemské dřeviny

Věda a školy

„Naším cílem je najít vhodný způsob úpravy ostropestřce. Vhodná bude zejména pro koně, kteří z různých důvodů nemohou přijímat energeticky bohatá krmiva a potýkají se s nedostatkem základních živin,“ řekla Novinkám za výzkumný tým Hana Dočkalová z Ústavu výživy zvířat a pícninářství.

Ostropestřec mariánský má pozitivní vliv na regeneraci a ochranu jaterních buněk. Má také protizánětlivé účinky. Z dosavadního výzkumu vyplývá, že ovlivňuje energetický metabolismus koní a snižuje stres z fyzické zátěže.

„Účinek funkční krmné směsi bude posuzován z hlediska stravitelnosti silymarinu, změn v mikrobiomu u králíků, které zkoumáme jako modelový organismus, a v další fázi přímo u koní,“ doplnila vědkyně.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Ostropestřec mariánský je známý svými léčivými účinky.

Zdůraznila, že v poslední době se výzkum zaměřuje i na využití silymarinu v léčbě neurodegenerativních onemocnění u lidí. Lze z toho vyvodit, že sledované účinky na metabolismus a stres působí u savců všeobecně, tedy vitamin by mohl být využitelný i u lidí.

Ostropestřec v jogurtech

Koním se ostropestřec podává hlavně ve formě výlisků ze semen, protože největší množství silymarinu je obsaženo právě v semenech. „Člověk může přijímat také drcené nebo mleté výlisky ostropestřce mariánského, které se přidávají např. do jogurtu. Existuje také mnoho farmaceutických produktů s extrahovaným silymarinem,“ zmínila Dočkalová.

Projekt navazuje na již dříve řešenou problematiku přidávání ostropestřce mariánského do krmné směsi pro závodní koně. Cílem bylo podpořit u koní schopnost regenerace těla.

Ostropestřec se využívá ve farmakologii a jako doplněk stravy u zvířat zejména ke zvýšení denních hmotnostních přírůstků nebo ve veterinární medicíně. Výtažky ze semen se využívají při léčbě toxicko-metabolického poškození jater a chronických onemocnění tohoto orgánu. Ostropestřec je hned po kmínu druhou nejčastěji pěstovanou rostlinou v ČR.

Málem vymřeli. Chladnokrevníci našli útočiště v Podkrkonoší

Domácí

V Česku je nyní chováno přes 100 tisíc koní, přičemž každý rok přibývají stovky nových. Chováni jsou zejména pro rekreační ježdění, jen zlomek z nich je využíván závodně.

Veterinární péče o ně je ale nákladná, proto chovatelé v rámci prevence různých onemocnění stále častěji zařazují do stravy koní i nejrůznější vitaminové doplňky.

Studentka z Chorvatska pátrá po českých předcích

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám