Hlavní obsah

Netradiční výpomoc. Na univerzitě vyrobili falešná vejce pro zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá a neobvyklá spolupráce vznikla mezi ostravskou zoologickou zahradou a Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava. Pracovníci univerzitní umělecké slévárny vyrobili pro zoo modely vajec pro vybrané druhy ptáků. Takzvané podkladky se používají u nezkušených ptačích rodičů.

Foto: Petr Vrána, Zoo Ostrava

Podkladky vajec vzácných ptáků

Článek

„Při odchovu ptačích mláďat se občas stává, že zejména nezkušení rodiče neinkubují snůšku spolehlivě, takže hrozí rozbití vejce či jeho vykutálení z hnízda,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Podle zoologa Petra Vrány se v řadě případů jedná o vzácné a ohrožené druhy, proto se pracovníci zoo snaží ptákům pomoci, aby zvýšili šanci na úspěšný odchov mláďat.

„Vejce proto ukládáme do umělé líhně, inkubátoru. Hnízdícím ptákům je ale třeba vložit do hnízda podkladek, jinak by ztratili zájem o hnízdění. Podkladek musí samozřejmě mít velmi podobný vzhled jako pravé vejce, protože některé druhy ptáků jsou velmi vnímavé a jen tak nějaký podkladek nepřijmou,“ popsal zoolog.

Teplé zimy mohou dočasně přilákat nebezpečný tropický hmyz i k nám

Věda a školy

Důležitý je podle něj nejen vzhled falešných vajec, ale i jejich tvar, váha a také správné těžiště. „Ptáci při inkubaci vejce pravidelně otáčejí, a tak můžou podkladky rozeznat,“ upřesnil Vrána.

Foto: Pavel Vlček, Zoo Ostrava

Podkladky například pomáhají s odchovem mláďat bernešky rudokrké.

Podkladky jsou z umělé pryskyřice

Ostravská zoo se proto obrátila na odborníky z uměleckého slévárenství Vysoké školy báňské, aby jí vyrobili podkladky podle skutečných vajec. Využili k tomu umělou pryskyřici, kterou vylili do forem. Nepravá vejce pak ručně dobarvili netoxickými barvami.

„Jejich podkladky jsou téměř k nerozeznání od skutečných vajec,“ konstatovala mluvčí zoo. Zoolog Vrána ještě upozornil, že použití vhodných podkladků je pro chovatele ptáků důležitá součást jejich chovatelského úsilí.

Foto: Petr Vrána, Zoo Ostrava

Modely vajec bernešky rudokrké (ta nazelenalá) a husy kuří (velká bílá)

„Věříme, že tento společný počin se stane důležitým mezníkem v naší snaze o udržení životaschopné populace vzácných ptačích druhů v lidské péči a pomůže i dalším chovatelům,“ zmínil Vrána.

Zoo chová 120 druhů ptáků

Ostravská zoologická zahrada v současnosti chová více než sto dvacet druhů ptáků. Jejich vejce jsou velmi různorodá, a to nejen velikostí, ale i barvou. Některá vejce dokonce mají specifickou kresbu.

„Ptáci hnízdící v otevřených hnízdech či přímo na zemi mají většinou vejce zbarvená tak, aby co nejvíce splývala s prostředím. Dutinoví ptáci a ti, kteří umí vejce ochránit, mají naopak často pouze bílá,“ shrnul zoolog.

Foto: Pavel Vlček, Zoo Ostrava

Nepravá vejce se využívají i pro dytíka velkého.

Na trhu je stále více vajec s barevnou skořápkou. Pro kupující hraje odstín roli

Věda a školy

Supermarkety dál prodávají vejce z klecových chovů

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám