Hlavní obsah

Nejšikovnější studenti řemesel soutěžili v Praze

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přilákat mládež zpět ke klasickým rukodělným profesím měla za úkol celorepubliková soutěžní přehlídka řemesel SUSO. Její finále proběhlo koncem září v rámci veletrhu FOR ARCH 2011 v Praze. Zúčastnilo se jí 58 budoucích zedníků, truhlářů, obkladačů, kameníků a kamenosochařů z 25 vyhlášených českých a slovenských škol.

Článek

Navzájem poměřili teoretické znalosti i praktické dovednosti na konkrétních úkolech, jako např. postavit komín, plot, pracovat s různými stavebními materiály, vyrobit květinový truhlík a položit koupelnovou dlažbu.

Nejlepší zedníci v Letovicích, truhláři v Chotěboři 

V kategorii zedník zvítězili studenti ze SOŠ a SOU - Masarykova škola práce v Letovicích, nejšikovnější truhláři pochází ze SOU technické v Chotěboři a v oboru obkladač v silné konkurenci českých škol zabodovala Stredná odborná škola, Považská Bystrica. Nejzručnější kameníky a kamenosochaře vychovává SPŠ kamenická a sochařská v Hořicích a Uměleckoprůmyslová akademie ve Světlé nad Sázavou.

Na vítěze čekala finanční odměna a věcné ceny od organizátora a partnerských firem. Ocenění předal finalistům herec J. A. Duchoslav, který je současně tváří soutěže SUSO.

Studentů každoročně ubývá

Projekt SUSO reaguje na neutěšenou situaci, kdy každoročně úspěšně opouští učiliště a střední školy méně a méně mladých řemeslníků. Například ve školním roce 2009-2010 vystudovalo pražské a středočeské školy pouze 62 zedníků, tedy o téměř třetinu méně než v předchozím roce.

Klesající trend lze vysledovat také u truhlářů, klempířů nebo montérů suchých staveb. Podobná situace je také v ostatních regionech ČR, např. v Karlovarském kraji úspěšně ukončilo studium čtyřikrát méně truhlářů než v předchozím roce a na Liberecku chybí mladí pokrývači a klempíři zcela.

„Projekt SUSO upozorňuje na tristní situaci v učňovských oborech, která v budoucnu může vyústit v naprostý nedostatek kvalitních českých řemeslníků,“ řekl manažer soutěže David Surmaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám