Hlavní obsah

Jubilejním 30. Zlatým Ámosem je lesnická učitelka Daniela Krátká

Praha
Aktualizováno

Korunku pro nejoblíbenějšího učitele ankety Zlatý Ámos letos získala učitelka češtiny a literatury z České lesnické akademie Trutnov Daniela Krátká. Zlato jí na hlavu posadil ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a putovní žezlo předal předchozí vítěz ankety Marek Valášek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniela Krátká, vítězka 30. ročníku ankety o nejpopulárnějšího učitele Zlatý Ámos

Článek

„Ježkovy voči!“ řekla na první dobrou čerstvá laureátka. „Cenu ale od začátku vnímám reprezentativně a řekla jste to tak i svým žákům. Pokud bych ji mohla rozsekat na tisíc kousků, tak bych ji poslala učitelům, kteří po nocích nespí a vymýšlejí, jak své žáky zaujmout. Ti všichni si ji zaslouží a jsou i tady,“ řekla po korunovaci.

Při ovacích svůj trůn opustila a zatleskala jak svým žákům, tak i ostatním finalistům.

„To bylo Nagano,“ hýřil nadšením jeden z jejích svěřenců. „Zaujala nás už jen tím, jaká je. Je sama sebou, na nic si nehraje a je zapálená do toho, co učí, a chce nám to předat. To je to hlavní, a proto ji máme rádi, těšíme se na hodiny s ní. A ti, které literatura zas tak nezajímá, dávají pozor a aspoň k tomu nemají odpor,“ popsala jedna ze studentek.

Pražský Zlatý Ámos putuje na SOŠ Drtinova

Věda a školy

Leccos napověděla finální scénka s Trautenberkem, Ančou, Kubou, Hajným a Sojkou Práskačkou, na jejímž konci byla pedagožka Krátká nadšená, kterak si s Trautenberkem hezky popovídala o literatuře. „A od té doby místo lihu rád si přečte dobrou knihu,“ uzavřela scénku Práskačka.

Ostravština ve znakovém jazyce

O vítězi rozhodla odborná porota po třech finálových disciplínách, kdy měli žáci a studenti společně se svým kantorem originálním způsobem představit svého učitele a jeho schopnosti, a v jejímž čele letos poprvé stanul učitel na konzervatoři a frontman Olympic Petr Janda.

„Je to moc zajímavé. Nepamatuju, když jsem byl mladý, že bych něco takového zažíval. Asi nejsem vhodný být předsedou, měl by to být nějaký zasloužilý profesor. Ale čím jsem starší, tím mám větší respekt k učitelům. Mám hodně dětí a opravdu k nim mám velký respekt,“ řekl nový šéf poroty před publikem.

Rozhodování poroty bylo tradičně těžké, ale unikátní bylo v tom, že se do klání zapojil i nevidomý učitel Milan Arner z Konzervatoře a SŠ Jana Deyla v Praze a neslyšící David Jorda ze SŠ, ZŠ a MŠ pro sluchově postižené Praha 5.

Po celou dobu se tak na pódiu střídali tlumočníci do znakového jazyka, kteří si museli poradit i s těžkými překladatelskými oříšky, když třeba děti učitele Dalibora Tomáše ze ZŠ a MŠ Ostrčilova v Ostravě hovořily s krumpáči v ruce v tamní hantýrce, což následně pro zbytek publika učitel v rámci osvěty překládal.

Podle Jordy se ale tlumočníkům do znakového jazyka podařilo vtip scénky zachovat, a to i díky důkladné přípravě a vstřícnosti i ostatních škol, které dodaly ke svým představením scénáře.

V Ostravě spustili pilotní projekt. Chtějí vrátit do škol zubní prohlídky

Věda a školy

Další dílčí cenu Dětského Ámose, kterou vybírá dětská porota složená z dětí účastnících se finálového klání, obdržela opět učitelka Krátká. Cenu Ámose sympaťáka, již vybíralo přes 10 tisíc hlasujících diváků na webu ČT Déčko, pak získal Jan Hrabica ze ZŠ Vrchní Opava-Kateřinky.

Kromě zmíněných se do finále probojovala se svou družinou také Petra Urbášková z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. Ministerskou pochvalu si ale vysloužili všichni kantoři zapojení do soutěže. „Snažíme se modernizovat vzdělávání, ale bez skvělých učitelů nedokážeme nic. Jen víc takových, jako jste vy,“ řekl Balaš.

Žáci základních a středních škol nominovali do soutěže 65 pedagogů, o 15 méně než loni. Vítězku 30. ročníku v pátek v pražském hotelu Olšanka vyhlásili organizátoři Zlatého Ámose. Slavnostní korunovace se bude konat v sobotu na galavečeru ankety Zlatý Ámos a Kantorském bále v prostorách hotelu Ambassador - Zlatá Husa na Václavském náměstí v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniela Krátká vyhrála 24. března 2023 30. ročník ankety o nejpopulárnějšího učitele Zlatý Ámos

Nejoblíbenějším učitelem je matematikář Marek Valášek

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám