Hlavní obsah

Nechcete hyperbarickou komoru? Ostravská nemocnice hledá využití pro staré zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Osmapadesát let sloužila v Městské nemocnici Ostrava hyperbarická komora. Před pár týdny ji nahradilo nové, modernější a větší zařízení, a tak nemocnice hledá pro starou komoru o váze 50 tun a rozměrech 9,7 × 3,5 metru zájemce, případně využití.

Foto: MNO

Městská nemocnice Ostrava hledá pro vysloužilou hyperbarickou komoru využití

Článek

„O dalším osudu staré technologie vedeme s městem debaty už několik měsíců. Je jisté, že ani jedna strana nechce, aby komora skončila ve šrotu. My bychom komoru rádi zachovali v areálu jako připomínku historie s možností její prohlídky nebo krátkého odpočinku,“ nastínil ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Provoz jediné hyperbarické komory na Moravě odstartoval v roce 1965. Do konce loňského roku v ní přes 21 tisíc pacientů absolvovalo téměř 266 tisíc kyslíkových terapií.

Od března je však v městské nemocnici v provozu nová komora. A tak se její předchůdkyni rozhodlo nabídnout město darem.

Pacienty z Moravy, Slezska a Vysočiny bude léčit nová hyperbarická komora v Ostravě

Zdraví

„Hledáme zájemce, který pro ni najde smysluplné využití. Oslovili jsme už Svět techniky v Dolních Vítkovicích i Národní technické muzeum. Odmítli nás však s odůvodněním, že exponát je velký, těžký a nezapadá do jejich koncepce,“ prozradil náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak).

Foto: MNO

Hyperbarická komora sloužila v Městské nemocnice Ostrava od roku 1965 až do loňska

Zařízení je v objektu určeném k demolici

Nemocnice i město by chtěly budoucnost staré hyperbarické komory vyřešit co nejrychleji. Zařízení totiž stojí v objektu určeném k demolici.

„Zatím jsme ji pozastavili. Je nám jasné, že náklady na vyzdvižení komory a její převoz si vyžádají investici v řádu vyšších stovek tisíc, které by hradil zájemce. Za určitých okolností si umím představit, že by město se souhlasem radních a zastupitelů mohlo na přesun komory přispět,“ poukázal náměstek primátora.

Podle primáře Centra hyperbarické medicíny Michala Hájka by o komoru mohl mít zájem třeba některý z bohatých mecenášů a současně obdivovatelů technických exponátů, zdravotnické nebo potápěčské techniky. „V takovém případě by se už ale nemohlo jednat o dar,“ upozornil Hájek.

Hyperbarická komora se využívá asi u 20 indikací a stavů. Z akutních to jsou zejména dekompresní poranění u potápěčských nehod nebo vzduchové embolie do mozkových tepen, závažné akutní intoxikace oxidem uhelnatým, infekce měkkých tkání či drtivé úrazy končetin. Z chronických se jedná nejčastěji o léčbu pacientů s nehojícími se vředy na nohou, zejména u cukrovky, nebo s tzv. náhle vzniklou poruchou sluchu.

Univerzity v Ostravě spouštějí projekt na proměnu Moravskoslezského kraje

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám