Hlavní obsah

Pacienty z Moravy, Slezska a Vysočiny bude léčit nová hyperbarická komora v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacientům z celého Slezska, Moravy a Vysočiny začalo v pondělí v Ostravě sloužit nové Centrum hyperbarické medicíny. Otevřeli ho v ostravské městské nemocnici a patří k nejmodernějším v Evropě. Zajistí péči o pacienty ze spádové oblasti čítající zhruba 4,5 milionu obyvatel.

Otevření Centra hyperbarické medicíny v Městské nemocnici OstravaVideo: MMO

 
Článek

„V Česku je pouze třináct těchto nesmírně důležitých zařízení a to naše ostravské zajišťuje jako jediné čtyřiadvacetihodinovou péči o pacienty na území celé Moravy, Slezska a kraje Vysočina,“ uvedl ostravský radní pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak).

Dodal, že výstavba centra stála více než 41 milionů korun, samotná hyperbarická komora pak 36,5 milionu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Nová hyperbarická komora v ostravské městské nemocnici

Dalších zhruba 12 milionů korun bude potřeba na servis zařízení. To nahradilo starou komoru z roku 1965, která byla první v Československu. Důvodem, proč tehdy vznikla v Ostravě, bylo to, že zde byl báňský úřad a doly, kde docházelo ke zraněním horníků.

Nová komora je větší a úspornější

„Nová komora je moderní, se špičkovou elektronikou. Navíc je její provoz výrazně ekonomičtější. Do staré komory, která vypadala jako ponorka díky svému válcovitému tvaru, se vešlo deset pacientů. V nové, kvadratické, se může léčit až osmnáct. Ve staré jsme ročně ošetřili na pět stovek lidí, nyní by to mohlo být až sedm set,“ uvedl primář Centra hyperbarické medicíny Michal Hájek.

V hyperbarické komoře se např. léčí lidé s intoxikací oxidem uhelnatým, s drtivými poraněními končetin, se vzduchovou embolií do mozkových tepen, ale i potápěči po dekompresních nehodách a pacienti se ztrátou sluchu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Nová hyperbarická komora se otevřela v Ostravě

Léčba probíhá tak, že jsou pacienti nejčastěji na dvě hodiny v komoře hermeticky uzavřeni pod přetlakem několika atmosfér. Za pomocí speciálních masek zde dýchají stoprocentní kyslík.

Centrum vzniklo v nově vybudovaném dvoupodlažním pavilonu. Kromě samotné komory mají pacienti k dispozici šatny a sociální zařízení, ve druhém patře jsou ambulance, vyučovací prostory pro studenty ostravské lékařské fakulty, ale také dva pokoje pro ubytování pacientů z větší dálky.

Klienty ostravského domova rozveseluje trojice koz

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám