Hlavní obsah

Univerzity v Ostravě spouštějí projekt na proměnu Moravskoslezského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší projekt ve své historii právě rozjíždí Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Spolupracuje na něm s Ostravskou univerzitou a dalšími partnery. Projekt dostal název REFRESH, bude stát 2,5 miliardy korun a reaguje na problémy Moravskoslezského kraje.

Foto: VŠB-TUO

Ředitel REFRESH Igor Ivan (vlevo) a rektor VŠB-TUO Václav Snášel

Článek

„Cílem tohoto projektu je přispět k úspěšné hospodářské, energetické i ekologické proměně našeho regionu. Finance jsme na něj získali z operačního programu Spravedlivá transformace,“ sdělil ředitel REFRESH a prorektor VŠB-TUO pro strategii a spolupráci Igor Ivan.

Univerzita o tom informovala i na svém webu.

Ivan dodal, že v projektu budou využity výzkumy špičkových vědeckých týmů, které se zaměří na vývoj nových technologií pro klíčové oblasti, jako jsou udržitelná energetika, nové materiály či robotizace a automatizace v průmyslu.

Krajina se změní, vodní erozi půdy zabrání inovativní pěstování plodin v pruzích

Věda a školy

Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří. Vědci v nich budou provádět výzkum v úzkém kontaktu s firmami. Laboratoře budou reagovat na nejvýznamnější společenské problémy a přinášet jejich řešení.

„Cílem je zajistit podmínky pro příliv mladých lidí, špičkových vědců a investic do regionu, ale i vznik nových firem a start-up projektů nebo zavedení inovací do výrobních procesů velkých podniků a společností,“ upřesnil prorektor a doplnil, že tím dojde k výraznému posílení konkurenceschopnosti regionu v celoevropském měřítku.

Zájem už má 150 firem

O projekt má v současnosti zájem už kolem sto padesáti firem. Obě univerzity se v projektu zavázaly vytvořit spoluprací s průmyslovými partnery příjmy ve výši 450 milionů korun.

Do výzkumu v živých laboratořích se zapojí více než stovka nových, převážně zahraničních vědců, infrastrukturu využije velká část ze současných přes 12 tisíc studentů VŠB-TUO.

Cizí jazyk pro firmy, zdravotnické prostředky. Moravskoslezské univerzity otevírají nové obory

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám