Hlavní obsah

Přípravu na maturitu zvládnete i za týden

Právo, Barbora Cihelková

Bude se maturovat, nebo ne? Obvyklými maturitními pořádky zatřásla epidemie koronaviru. Jiskřička naděje a sen mnoha maturantů, že by se letošní zkoušky z dospělosti mohly zrušit, jsou pryč. Společná část maturit proběhne stejně jako v uplynulých letech formou testu z českého jazyka a literatury. Matematika povinná není, studenti si místo ní mohou zvolit cizí jazyk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pro někoho může být důvodem k radosti fakt, že pro letošek odpadají slohové práce, a to z českého i cizího jazyka. Ústní část maturit proběhne jako obvykle, jen o něco později a s povinnými hygienickými rozestupy.

Školní maturita
Dva až tři předměty jsou povinné v rámci školní části maturit, studenti si je volí z nabídky dané vedením školy. Z dalších dvou předmětů mohou maturovat nepovinně.
Jednotná maturita
Všichni maturují podle pravidel Cermatu z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.

Jisté je, že navzdory snahám o návrat do normálu budou letošní maturity tak trochu jiné. Ve zkušebních místnostech zavoní dezinfekce, napjaté očekávání a přirozená nervozita ovšem zůstanou. Na přípravu k písemným maturitním testům zbývá poslední týden, na ústní část, která je v režii jednotlivých škol, jen o málo déle. Ačkoli se zdá, že to není mnoho, při dobré organizaci lze leccos dohnat, a z času, který nemilosrdně ubíhá, vytěžit maximum.

Kdy se bude maturovat?
Písemná část
1. června: 8.00 matematika, francouzština; 13.00 angličtina
2. června: 8.00 český jazyk a literatura; 13.00 němčina, španělština, ruština
Ústní část
Termíny určují ředitelé škol, nesmí být ale později než 17. července.

V mimořádné příloze MATURITY 2020 přinesl deník Právo několik užitečných rad, jak se na poslední chvíli dobře připravit a na co si dát pozor v testech i při ústním zkoušení.

1. Připravte si plán

Smiřte se s tím, že úplně všechno už se nejspíš dokonale naučit nestihnete. Nevadí. Stejně nebo podobně jsou na tom ostatní maturanti. Seznamte se s požadavky Cermatu k didaktickým testům a projděte seznam maturitních témat k ústní zkoušce.

Zamyslete se, v čem máte mezery, a na ně se ve zbývajících dnech zaměřte.

Na každý den si naplánujte, co chcete ještě dohnat. Snažte se učení rozvrhnout tak, abyste o každém tématu věděli aspoň něco. Na štěstí nespoléhejte. Půjdete-li například k ústní maturitě s tím, že když si vytáhnete otázku číslo pět, můžete to rovnou zabalit, budete zbytečně nervózní.

Nezdržujte se opakováním naučeného. Stresem nahlodaná psychika může k takovému počínání svádět. Procházení témat, která máte v malíčku, je uklidňující, prakticky ale ničemu nepomůže.

2. Pozor na seznam literatury

Povinný seznam dvaceti přečtených literárních děl k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury máte odevzdaný. Pokud víte, že jste některou z knih ze seznamu nečetli dost důkladně (nebo jste to dokonce nestihli vůbec), nezdržujte se teď jejím podrobným čtením.

Maturity budou od začátku června, vyhlásil Plaga. Přijímačky na SŠ krátce poté

Domácí

Efektivnější je vyhradit si na ni několik málo hodin. Po letmém čtení si ujasněte obsah a kontext daného díla. Do jaké epochy spadá? Jaké postavení má v autorově tvorbě a mezi dalšími, podobnými díly své doby? Čím je výjimečné? Ovlivnilo výrazněji literární vývoj? Odpovědi na takové otázky jsou pro úspěch u maturity důležitější než znalost všech vedlejších postav a zápletek. Není nezbytně nutné přečíst kvůli nim každou kapitolu slovo od slova. A obráceně: v případě, že jste knihy ze seznamu četli poctivě, zamyslete se ještě nad výše uvedenými otázkami.

3. Zadání čtěte dvakrát

Nebo klidně i třikrát. Didaktický test z dílny Cermatu je z velké části založený na práci s textem, porozumět zadání je klíčové. Není zbytečnějších bodových ztrát, než když máte z textu vypsat například všechny přísudky, a místo nich vyberete všechny podměty. Počet bodů za takovou odpověď je samozřejmě nula.

Součástí testů z češtiny, cizího jazyka, a dokonce i matematiky bývají relativně rozsáhlé textové ukázky, k nimž se vztahují otázky. Abyste neztráceli čas, přečtěte si nejdřív pozorně otázky, pak teprve text, v němž už můžete cíleně hledat odpovědi.

Cermat rád testuje práci s textem
Zvládnout pravidla pravopisu, pojmenovat větné členy, určit slovní druhy a jejich mluvnické kategorie. To všechno by měl maturant znát a uplatnit v didaktickém testu z českého jazyka a literatury. Těžiště testovaných dovedností spočívá ovšem v něčem jiném – v práci s textem.
Pro studenty, kteří rádi čtou a píšou, je to víceméně výhoda. V kratších i poměrně rozsáhlých textových ukázkách se rychle zorientují, porozumí jejich sdělení a pak už jen stačí odpovědět na z jejich pohledu nepříliš záludné otázky. Potíž je, že zdaleka ne všichni maturanti tuto užitečnou schopnost analýzy textu mají. A možná za to ani nemohou.
Práci s textem se na českých základních a středních školách stále věnuje málo času. Učitelé musí plnit rámcové vzdělávací programy, ve třídách se určují druhy příslovečných určení jako o život, jen na ty texty, jejichž analýza je přirozeně časově náročná, se ne vždy dostane.
Ani týden před maturitou nemusí být na dohánění schopnosti práce s textem pozdě. Pomůže zkusit si přečíst pár textů, třeba zrovna v dnešním Právu, a cvičně si pokládat otázky: O čem text je? Kde je jádro sdělení? Navazují informace, jak velí logika? Kdybych měl, či měla shrnout jeho obsah jednou větou, jak by zněla?

4. Těžké otázky přeskočte

Až budete psát didaktické testy, zaměřte se klidně nejdřív na otázky, které jsou pro vás snadné. Jejich vyřešení vám dodá sebevědomí a nastartuje mozek, k náročnějším úlohám se vrátíte ve zbylém čase. Není nic horšího než se takzvaně zaseknout na složité úloze, s jejímž řešením si nevíte pořádně rady. Nejčastěji se to stává u matematických slovních úloh.

Dejte ovšem pozor, abyste odpovědi správně zanesli do záznamového archu. Pokud budete otázky přeskakovat, snadno v archu zaškrtnete špatné políčko, v nejhorším případě dokonce posunete číslování několika otázek.

Přestrojená geometrie
Rovnice nebo třeba geometrii pašují autoři testů Cermatu s oblibou do zdánlivě zapeklitých slovních úloh. Zadání typu „vypočítejte objem kvádru“ v maturitních testech s největší pravděpodobností nenajdeme ani letos. Dlouhodobou snahou Cermatu je, aby se v testech objevovala zadání připomínající situace z běžného života. Matematicky důmyslné úlohy mohou méně smělé maturanty zbytečně odradit, po přečtení zadání se takzvaně zaseknou a nevědí, odkud začít. Většinou jde jen o jedno: uvědomit si, co chtěl autor slovní úlohou říci. Že zadání neobsahuje nápovědu v podobě klíčových slov „odvěsna“ či „poloměr“, neznamená, že jde o příklad hodný studenta matematickofyzikální fakulty. Někdy stačí uvědomit si, že poloměr se může skrývat třeba za označením minutové ručičky na hodinách.

5. Nezkoušejte tipovat

Neztrácejte zbytečně body za nesprávné odpovědi. Didaktické testy mohou tvořit různé typy úloh. Prvním z nich jsou takzvané uzavřené úlohy, na něž je pouze jedna odpověď správná. Naproti tomu otevřené úlohy vyžadují obvykle napsání stručné odpovědi.

U otevřených úloh se za chybu považuje jednak neuvedené řešení, jednak chybné řešení, přičemž počet chyb se promítá do hodnocení úlohy. Pokud je tedy úkolem například vypsat správně všechna slova, která jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisnou chybou, není vhodné tipovat odpovědi. Lepší je vypsat pouze ta slova, u kterých jste si jisti, že v nich chyba opravdu je. Za špatně vybrané slovo by Cermat odečetl bod.

6. S doplňky stravy opatrně

Výživové doplňky slibující lepší fungování paměti sice účinkují, zázraky ale nečekejte. Přírodní prostředky jako biloba, guarana nebo lecitin skutečně povzbuzují činnost mozku, v případě komerčních výživových doplňků se však před schválením k prodeji testuje pouze jejich neškodnost, nikoli účinnost. Může se tak stát, že si místo účinné látky koupíte placebo. Oblíbené energy drinky mohou ve větším množství dokonce uškodit.

Středoškoláci chtějí posunutí přijímaček na VŠ. Napsali kvůli tomu rektorům a děkanům

Věda a školy

Procházka na čerstvém vzduchu nebo pár dřepů u otevřeného okna mají jistější efekt - mozek se okysličí a pracuje na plné obrátky. Na zklidnění pomáhá čaj z meduňky nebo teplé mléko s medem. A také vědomí, že máte za sebou mnoho let studia, za něž jste načerpali víc vědomostí, než by se mohlo zdát.

7. Uspořádejte generálku

Zkuste si maturitu nanečisto. Na webových stránkách Cermatu najdete vzorové testy. Připravte si stopky, zavřete učebnice, mobil obraťte displejem dolů a zkuste si vypracovat test za podobných podmínek, jako byste seděli ve školní lavici za přísného dozoru učitele. Studenti dělají často tu chybu, že si vzorové testy sice vyplňují, ale u maturit jsou zaskočeni časovým limitem. Podobně si můžete vyzkoušet ústní část maturit - včetně přípravy na potítku. Pokud k tomu přizvete kamarády nebo rodinu, můžete se třeba i pobavit. Nacvičíte si schopnost připravit a přednést téma ve vymezeném časovém limitu a co nejpohotověji reagovat na položené otázky.

Výběr článků

Načítám