Hlavní obsah

Voyager 2 žije. Supervýkonná anténa zachytila jeho „tep“ v hlubokém vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika dnech zlověstného ticha zaslechli američtí astronomové ve vzdáleném vesmíru „tep“ pohřešované vesmírné sondy Voyager 2. Sonda, která vesmírem putuje od roku 1977 a je nejvzdálenějším lidským výtvorem od Země, stále funguje a pracuje správně. Výpadek signálu způsobil chybný pokyn k posunutí antény ze Země.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Vizualizace sondy Voyager 2, která 5. listopadu 2018 vstoupila do mezihvězdného prostoru

Článek

„Obří antény systému Deep Space Network (DSN) rozeseté po světě zachytily ‚srdeční tep‘ sondy, což znamená, že je 46leté kosmické plavidlo naživu a nadále pracuje,“ uvedla podle agentury AP šéfka projektu Voyager (Cestovatel) Suzanna Doddová.

„Tahle zpráva nás pozvedla na duchu. Zkusíme teď anténu Voyageru natočit zpátky k Zemi,“ dodala Doddová. Voyager 2 se nyní nachází ve vzdálenosti 19 miliard kilometrů od Země. Trvá proto víc než 18 hodin, než její signál k naší planetě dorazí. Kvůli chybnému příkazu je však teď anténa sondy vychýlena 2 stupně špatným směrem.

V NASA zadali chybný příkaz a ztratili kontakt se sondou Voyager 2

Věda a školy

V nadcházejícím týdnu mají experti NASA vysílat správný příkaz v naději, že se jim podaří sondu oslovit. Pokud se to nepovede, bude třeba počkat do 15. října na automatický restart systémů sondy, který by podle úřadu měl obnovit komunikaci a vrátit anténu do původní polohy.

Sondy Voyager 1 a Voyager 2 byly vyslány směrem k hranicím naší sluneční soustavy s cílem získat prostřednictvím přístrojů na palubě cenné vědecké poznatky v 70. letech minulého století.

Vzhledem k tomu, že mají ale namířeno nesmírně daleko, přibalili jim na Zemi i speciální náklad. Pozlacenou měděnou desku s poselstvím případným jiným světům. Jedná se o disk o průměru 305 mm se záznamem 115 obrázků v analogovém formátu, 55 pozdravů v různých jazycích, 35 různých přírodních i umělých zvuků a 27 záznamů hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám