Hlavní obsah

Nápad z Austrálie: Lógr z kávy by mohl zpevnit beton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktické využití kávové sedliny objevili výzkumníci z univerzity RMIT v australském Melbourne. Přišli na to, že lógr přidaný do směsi při výrobě betonu vede k jeho zpevnění až o třetinu. Na světě se přitom ročně vyprodukuje deset miliard kilogramů lógru a většina ho končí na skládkách.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

„Likvidace organického odpadu představuje ekologickou výzvu, protože emituje velké množství skleníkových plynů, včetně metanu a oxidu uhličitého, jež přispívají ke změně klimatu,“ vysvětlil inženýr ze RMIT Rajeev Roychand.

S celosvětově rostoucím stavebním trhem se zvyšuje i poptávka po betonu, na jehož produkci je potřeba obrovské množství písku.

„Pokud využijeme cirkulární ekonomiku, zamezíme ukládání organického odpadu na skládky a zároveň lépe ochráníme přírodní zdroje jako právě písek,“ uvedl Jie Li ze RMIT.

V Brně vymysleli vodivý beton. Stavby díky němu už nepromrznou

Věda a školy

Organické produkty, jako jsou kávové sedliny, ale nemohou být přidány do betonu přímo, protože unikají chemikálie oslabující pevnost materiálu. Australský tým proto lógr zahříval na více než 350 stupňů Celsia a zbavil ho kyslíku. Tímto procesem vzniká porézní uhlíkaté dřevěné uhlí zvané biouhel, jež může vytvářet vazby a připojit se do cementové matrice.

Tým pracuje i na vytváření biouhlu z jiných zdrojů organického odpadu, včetně dřeva, potravinového a zemědělského odpadu.

Ještě je potřeba ověřit, jak dlouho takový beton vydrží

Výzkumníci ale upozornili, že ještě musí posoudit dlouhodobou trvanlivost takového betonu.

Nyní testují, jak se hybridní kávo-cementová směs chová při cyklech mrznutí a tání, absorpci vody a oděrech.

Asie se stává kavárenskou velmocí

Ekonomika

Která káva je zdravější, světle, nebo tmavě pražená?

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám