Hlavní obsah

Nabídka stáží a tréninkových programů pro studenty roste

Právo, Novinky, kil, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti se stali skupinou, kterou si zaměstnavatelé předcházejí. Zaměřují na ně své marketingové aktivity, oslovují a navštěvují je ve školách, kde jim nabízejí různé stipendijní a tréninkové programy.

Foto: Profimedia.cz

Stážisté získají představu o pracovním procesu.

Článek

I když se absolventi v současnosti nemusejí při nástupu do prvního zaměstnání prokazovat stážemi a brigádami, vyhledávají praxi stále častěji.

Firmy jim navíc vycházejí vstříc i pružností pracovní doby. Nabídka možností k získání cenných pracovních zkušeností pro studenty tak meziročně roste v řádu desítek procent.

Častěji chodí na praxi technici

„Počet absolventů, kteří si před nástupem do zaměstnání vyzkoušejí reálnou praxi, roste. A to je dobře. Studenti si tak mohou vyzkoušet nejen zaměstnavatele, ale i pracovní prostředí a získají představu o pracovním procesu. Při nástupu do práce pak nemají nereálná očekávání, což personalisté vítají,“ vysvětlil Michal Novák z pracovního portálu Profesia s tím, že častěji se praxí prokazují studenti technických oborů.

Firmy často našemu školství vyčítají, že studenty dostatečně nepřipravuje pro reálnou praxi a výuka je rigidní. Praxe ve firmách tak pomáhají i jinak – studenti poznají, jaké vědomosti je mohou posunout dále – vytvářejí tlak na to, aby se učili to, co využijí.

Získávají rovněž lepší vazby na odborníky ze spolupracujících firem, kteří jsou ochotní věnovat část svého času aktivní spoluúčasti při výuce, a to nejen na vysokých školách.

Usnadňují volbu kariéry

Stáže a brigády studentům také pomáhají lépe se zorientovat a v reálnějších obrysech uvažovat o jejich kariérním směřování. Často jsou také odrazovým můstkem k budoucí kariéře, protože mnohé programy jim umožní už v době studií získat zajímavé zkušenosti.

Například společnost Accenture, zabývající se mimo jiné manažerským poradenstvím a technologickými službami, v České republice nabízí studentům vyšších ročníků vysokých škol technického nebo ekonomického směru možnost zapojit se do stážového (internship) programu.

„Po absolvování přijímacího procesu k nám mohou studenti už v době studií nastoupit na poloviční úvazek. Poznají atmosféru a fungování naší společnosti, načerpají zkušenosti a získají kontakty na zajímavé lidi po celém světě. My samozřejmě vítáme, když u nás pak po dokončení vysoké školy pokračují v plnohodnotném režimu,“ konstatovala Šárka Vránová, manažerka lidských zdrojů dané společnosti.

Stáže již pro středoškoláky pravidelně pořádá kupříkladu i Akademie věd. Pod hlavičkou projektu Otevřená věda organizuje roční stáže na desítkách svých pracovišť, kde si mohou žáci SŠ vyzkoušet práci po boku zkušených výzkumníků.

Reklama

Související články

Studenti matematiky válčí v Ostravě

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity (OU) hostí od středy 27. března do soboty 30. března nejlepší studenty matematiky. Své znalosti porovnávají na 29....

Výběr článků

Načítám