Hlavní obsah

Stáže pro středoškoláky pokračují, Akademie věd chystá další ročník

Novinky,

Akademie věd ČR vypsala další stáže pro středoškoláky, které proběhnou příští rok. Pod hlavičkou projektu Otevřená věda organizuje roční stáže na desítkách svých pracovišť, kde si budou moci žáci SŠ vyzkoušet práci po boku zkušených výzkumníků. Vybírat si mohou z více než 90 témat nejrůznějších oborů. Novinkám to sdělila Andrea Saláková ze Střediska společných činností AV ČR.

Foto: Akademie věd ČR

Středoškolák Miloš si letos vyzkoušel práci na stáži v Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Vybral si téma Rostlinné viry nejen jako fytopatogeny.

Článek

Stáže odstartují v lednu, studenti si mohou vybírat z mnoha oblastí, a to biologie, chemie, fyziky, geografie, historie, lékařských věd, IT nebo ekologie.

„Stáže jsou dvanáctiměsíční v časové dotaci minimálně osm hodin za měsíc a jsou bezplatné. Studentům, kteří dojíždějí, hradíme náklady na cestu,“ vysvětlila manažerka projektu Zuzana Všetečková.

Mladých lidí je ve vědě málo, což je škoda.
Jan Lukačevič, AV ČR

„Kromě praxe v laboratořích a získání cenných zkušeností a kontaktů mají stážisté skvělé podklady pro vědecké soutěže,“ shrnula přínos.

Podle mladého vědce Jana Lukačeviče z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR je škoda, že je ve vědě málo mladých.

Foto: Akademie věd ČR

Jan Lukačevič z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR

„Smysluplná práce, která pomáhá lidem a umožňuje ukojit zvědavost a kreativitu, je přece skvělá cesta, na niž se hodí sbírat zkušenosti už na střední škole. Stáže studentům umožňují zapojit se do výzkumu a definovat jim obor, který je bude opravdu bavit,“ uvedl fyzik, který se letos stal ambasadorem stáží a je též jedním z lektorů.

Práce v laboratoři i terénu

„Absolvovat stáž na některém z pracovišť neznamená sedět u počítače či pasivně sledovat svého lektora. Naopak, studenti si zkoušejí praktické dovednosti a zapojují se i do výzkumu,“ poznamenala Saláková.

Foto: Akademie věd ČR

Tři středoškoláci se na své stáži ve Fyzikálním ústavu věnuji konstrukci laditelných zdrojů bílého světla.

Některé stáže dokonce kombinují práci v laboratoři a v terénu. Kupříkladu na stáži Mapování vhodných území pro obnovu mokřadů v Botanickém ústavu AV ČR bude účastník porovnávat historická území s těmi současnými.

Cílem bude najít vhodné území pro obnovu již zaniklých mokřadů a rybníků. Jaká území budou vhodná, ověří přímo na místě.

Vybraná témata stáží
Astronomie: Pozorování s robotickým dalekohledem
Ekologie: Specializace kukačky obecné na jednotlivé hostitele
Chemie: Věda na stopě zločinu
Lékařské vědy: Parkinsonova nemoc a mikrobiota trávicího traktu
Dějiny umění: Topografie v minulosti a dnes

Zájemci se mohou do 30. listopadu hlásit prostřednictvím aplikace na webu Otevřené vědy, kde jsou zveřejněna všechna témata. O přijetí, či nepřijetí žáka rozhoduje lektor, který si vybírá až tři.

Foto: Akademie věd ČR

Studentka Karolína nyní absolvuje stáž Optická mikroskopie za hranicí možného v Ústavu fotoniky a elektroniky.

Letos se stáží zúčastnil rekordní počet středoškoláků, konkrétně 169. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám