Hlavní obsah

Na VŠE má přednášet Babišova vláda, studenti i vyučující se bouří

Novinky, ČTK, fš, zpe
Praha
Aktualizováno

Část studentů Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze sepsala petici proti přednáškám celé vlády ANO v demisi na půdě Národohospodářské fakulty, které se mají začít konat po Velikonocích. Obávají se, že jim bude v rámci nového kurzu prezentován jen jeden názorový proud, což je podle nich nepřípustné, zvlášť několik měsíců před podzimními volbami. Vedení školy i sama vláda se snaží obavy rozptýlit.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Článek

O chystané sérii přednášek s názvem „Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců“, která je jedním z výsledků memoranda o spolupráci mezi Úřadem vlády ČR a Národohospodářskou fakultou VŠE, informovaly již dříve Hospodářské noviny. Předmět bude pro studenty ohodnocen třemi kredity.

První z přednášek je naplánovaná na 4. dubna, postupně by před studenty měli předstoupit všichni členové vlády. Kurz má uzavřít 10. května právě premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Ohrožení objektivity výuky?

Petici od soboty podepsalo přes 300 lidí, hlavně studentů, ale i absolventů a vyučujících. „Vyjadřujeme nesouhlas s tím, aby členové jednobarevné vlády v demisi, bez důvěry Poslanecké sněmovny, figurovali jako jediní přednášející na předmětech, které nabízí svým studentům VŠE,“ píše se v petici s tím, že se studenti obávají o objektivitu výuky.

Dle autorů textu by VŠE měla být nestranická a názorově neutrální. Dobré jméno školy podle petice podkopává, že přednášející budou reprezentovat kabinet, který bez důvěry činí nedostatečně odůvodněné personální změny a jehož předseda je trestně stíhán a „opředen mnoha negativními kauzami“.

Jindy politické debaty nejsou možné

„Tato vláda nemá důvěru a jako takovou ji musíme považovat za dočasnou jejím programovým prohlášením i personálním složením. Proto nás přirozeně zajímá, zda členové této vlády jsou schopni podat ve výuce dostatečně věrohodné a odborné informace,“ stojí dále v petičním prohlášení.

„Před volbami na půdě VŠE nelze domlouvat diskuze s politiky, a to ani v případě, že je v rámci diskuze zaručena její vyváženost – tedy že v diskuzním panelu jsou zástupci dvou protichůdných názorů na dané téma. Letos na podzim se konají komunální a senátní volby, považujeme proto za nepřípustné, aby jen několik měsíců před nimi VŠE poskytla významný prostor jednomu konkrétnímu politickému proudu, zatímco jiné by takovou možnost nedostaly,“ připomínají autoři a signatáři.

VŠE: Jde o volitelný předmět

Na doplňující dotaz Novinek škola reagovala slovy, že je apolitickou institucí a že daný předmět se dokonce začal připravovat na základě poptávky samotných studentů.

„Kurz Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců je řádně akreditován a jedná se o volitelný předmět, který obsahově odpovídá zaměření Národohospodářské fakulty. Záleží tedy jen na studentech, jestli budou tento předmět pokládat za přínosný a zda se na něj dobrovolně přihlásí,” sdělila Novinkám mluvčí VŠE Martina Mlynářová oficiální stanovisko univerzity.

„K autorství petice se přihlásila absolventka jiné fakulty, konkrétně Barbora Urbanová, absolventka Fakulty mezinárodních vztahů. Ke spoluautorství se též přihlásil pan Matěj Pokorný, student Podnikohospodářské fakulty,” zdůraznil Marek Korejs z Národohospodářské fakulty s tím, že nelze za přímé autory považovat studenty této fakulty, na které se přednášky uskuteční.

Mlynářová doplnila, že ze zákona o vysokých školách i dle statutu VŠE zodpovídá za obsahovou náplň i personální zajištění výuky výhradně děkan fakulty, v tomto případě Miroslav Ševčík.

Tomu nyní končí mandát, fakultu v dubnu čeká volba nového děkana, který ji povede do roku 2022.

Babiš nechce narušovat nezávislost škol

A co na to samotný premiér Babiš? Dle jeho slov ho mrzí, že se to některým studentům nelíbí. „Kurzy jsou volitelné, tedy dobrovolné, a už teď je o ně prý slušný zájem,” řekl Novinkám s tím, že to nebyla jeho osobní iniciativa. „Nevadí mi, když si to škola z jakéhokoliv důvodu nakonec rozmyslí,” ujistil.

„Když ne, rád si na přednáškách se všemi petenty popovídám. Ať se ptají na cokoliv, co je zajímá. Úřad vlády sepsal se školou memorandum, kde jsou jasná pravidla. Kurzy budou apolitické a fakulta bude dopředu informována o obsahu přednášek. Není naším cílem narušovat nezávislost vysokoškolského prostředí,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám