Hlavní obsah

Na území Německa dopadly meteority. Čeští astronomové je pomohli najít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce po půl druhé ráno v noci ze soboty na neděli 21. ledna byl vidět z celého našeho území, nejlépe však z jeho severní části, velmi jasný meteor (bolid). Pozorovatelný byl nejen od nás a z Německa, kde západně od Berlína byla jeho atmosférická dráha, ale z celé střední Evropy. Vědci nyní zveřejnili nejnovější informace o nálezech meteoritů z původní planetky 2024 BX1, která v lednu zazářila jako bolid.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách

Článek

Na zkoumání a objasnění tohoto velmi výjimečného typu tělesa se výrazně podíleli i astronomové z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Planetku pozorovali ještě před její srážkou se Zemí a přesně určili pádovou oblast nedaleko Berlína, kde byly později úlomky z daného asteroidu skutečně nalezeny.

Samotná podstata tělesa se ukázala až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které tuzemští odborníci zachytili svými přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů.

Foto: karmaka.de, Zsolt Kereszty

Tři kusy původně jednoho meteoritu o celkové hmotnosti 171 g, nalezené 25. ledna

„Již 24 hodin po události jsme zveřejnili na internetu první zprávu a ještě týž den jsme potom na základě obdrženého modelu výškového větru od Radmily Brožkové z ČHMÚ vydali zpřesněnou oblast, kde by se měly nacházet meteority, včetně jejich rozložení podle hmotnosti,“ popsal tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Astronomy nadchl předpovězený zánik planetky u Berlína. Bolid byl vidět i z Česka

Věda a školy

„To se ukázalo jako naprosto zásadní, protože podle informací, které máme, všechny hlavní týmy i jednotliví úspěšní hledači meteoritů hledali v této námi předpovězené oblasti poblíž obce Ribbeck,“ vysvětlil.

Z pozorování bolidu také odvodili, že planetka musela být výrazně menší než původně odhadovaný jeden metr, neboť její hmotnost nebyla o mnoho větší než 100 kg. Tento rozpor oproti prvotním zjištěním z pozorování vysvětlili tím, že se pravděpodobně jednalo o neobvyklý typ materiálu vysoce odrážejícího světlo – „a na základě našich spekter jsme usoudili, že by mohl být bohatý na minerál enstatit“.

Více než 20 malých úlomků z vesmíru

Nález prvního a na pohled značně neobvyklého meteoritu byl ohlášen ve čtvrtek 25. ledna polským komerčním hledacím týmem z Poznaně. V následujících dnech berlínský vědecký tým nasbíral více než 20 malých meteoritů. To vše na základě českých výpočtů.

Nad územím ČR byly během pár hodin vidět tři jasné bolidy

Věda a školy

Další nálezy byly hlášeny týmy a jednotlivci, kteří se do oblasti sjeli z různých zemí. V pondělí 5. února zveřejnil tým z Přírodovědeckého muzea v Berlíně v tiskové zprávě klasifikaci meteoritu.

„Jedná se o vzácný typ tzv. aubritů, které jsou skutečně složeny především z enstatitu, jak jsme předpověděli,“ poznamenal Suchan.

Původní malou planetku 2024 BX1 objevil maďarský astronom Krisztián Sárneczky v sobotu 21. ledna večer na observatoři Piszkéstető. Na základě jeho pozorování a pozorování dalších astronomů v různých částech Evropy bylo brzy zjištěno, že planetka se ještě tutéž noc, zhruba tři hodiny po objevu, srazí se Zemí 50 km západně od Berlína.
Takto malé planetky – rozměr byl původně odhadován na jeden metr – nezpůsobí žádnou škodu, ale při průletu atmosférou zazáří jako jasný bolid a jejich zbytky, meteority, mohou dopadnout na zemský povrch.

Celkově jde o vzácnou vědeckou příležitost zkombinovat data o planetce, když se ještě pohybovala v kosmickém prostoru, s jejím chováním při průletu atmosférou a se složením meteoritů z ní pocházejících. Dosud se něco takového podařilo jen třikrát, z toho dvakrát byla data o bolidu velmi omezená, jelikož k průletu atmosférou došlo nad neobydlenými oblastmi.

Nad Berlínem a Lipskem zazářil bolidVideo: Reuters

V tomto případě naštěstí bolid prolétl v dosahu Evropské bolidové sítě, jejíž centrum je ve středočeském Ondřejově. Vědcům navíc přálo i počasí.

Zprávu o planetce 2024 BX1 nyní zveřejnil i SETI institute v Kalifornii.

Silnější než atomová bomba. Před 10 lety explodoval nad Čeljabinskem velký meteorit

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám