Hlavní obsah

Stát podle NKÚ nerozděluje peníze pro VŠ tak, aby zvyšoval jejich kvalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém financování vysokých škol v ČR, který nastavilo ministerstvo školství, nepomáhá tomu, aby se na nich zlepšila kvalita vzdělání a aby se školy zaměřily na svůj dlouhodobý rozvoj. V mezinárodním srovnání se postavení českých veřejných vysokých škol zhoršuje, uvedl v pondělí ve své zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Podle něj ministerstvo zároveň nepřijímá účinná opatření, jež by vedla k účelnému využití peněz, které stát dává na vysoké školství. Ministerstvo v reakci na to uvedlo, že zpráva NKÚ se týká let 2017 až 2019, a nebere tedy v úvahu poslední změny v této oblasti.

NKÚ kontroloval systém financování veřejných vysokých škol v letech 2017 až 2019, přičemž v roce 2019 stát vydal na vysoké školy přes 45 miliard korun. Podle zjištění NKÚ jsou výdaje na jednoho studenta v Česku v mezinárodním srovnání nízké a vysoké školy ani jeden rok nevyčerpaly peníze, které měly k dispozici, a navyšovaly zůstatky svých fondů.

NKÚ uvedl, že v letech 2014 až 2019 narostly zůstatky těchto fondů o 45 procent a v roce 2019 představoval zůstatek fondů 19 miliard korun, což je přibližně 42 procent peněz, které ministerstvo ve stejném roce vyplatilo veřejným vysokým školám.

NKÚ: Stát nemá vůbec přehled o využití cyklostezek, které platil

Domácí

Podle ministerstva zpráva NKÚ nereflektuje poslední vývoj, kdy se v této oblasti odehrála „řada koncepčních a progresivních změn”. Za klíčové ministerstvo podle mluvčí Anety Lednové považuje potvrzení kontrolorů, že jsou veřejné vysoké školy financovány ze strany ministerstva plně v souladu se zákonem.

„Kromě prorůstového rozpočtového trendu došlo v nedávné době také k implementaci nové metodiky v této oblasti. Díky ní bylo před pár dny ukončeno první plné hodnocení výzkumu na vysokých školách, které svým rozsahem nemá obdoby a zcela jistě se stane další součástí trvalé snahy ministerstva školství o zlepšení kvality činnosti vysokých škol,” sdělila ČTK Lednová v reakci na zjištění NKÚ.

NKÚ ve své zprávě poukazuje na to, že ministerstvo si samo stanovilo zlepšení kvality vysokých škol jako jednu z dlouhodobých priorit, ale vysokým školám v posledních letech přiděluje stále více peněz v příspěvcích na počet studentů na úkor peněz rozdělovaných na základě výsledků. "Postupuje tak zcela opačně, než si samo stanovilo," uvedli kontroloři.

Počet cizinců na vysokých školách loni vzrostl, přibylo i studentů celkově

Věda a školy

Jako problém NKÚ vnímá i to, že se vysokým školám nedaří získat peníze z mezinárodních grantů a navázat intenzivnější spolupráci se soukromým sektorem a že se v mezinárodním srovnání postavení českých vysokých škol zhoršuje.

Podle zjištění NKÚ se sice daří v Česku zvyšovat podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí, proti zahraničí ale výrazně převažují absolventi magisterských oborů. Je jich až třikrát víc než absolventů bakalářského studia, v zemích EU je tento poměr vyrovnaný, doplnili kontroloři.

Reklama

Výběr článků

Načítám