Hlavní obsah

MŠMT: Rodiče nemají právo na informaci, zda je učitel očkovaný na covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rodiče nemají právo na informaci, zda je učitel jejich dětí očkovaný na covid-19. Jde o osobní údaj, který pedagog nemusí sdělovat ani řediteli školy, uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Pokud se nákaza u učitele potvrdí, musí do karantény všichni žáci, se kterými měl v posledních dvou dnech prezenční výuku. Jestliže se potvrdí u dítěte, kantor do karantény běžně nemusí.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

Pracovníci ve školství se mohli prioritně registrovat k očkování proti covidu-19 od 28. února do 27. března. Alespoň jednu dávku vakcíny podle ministerstva zdravotnictví už dostalo kolem 160 tisíc školských zaměstnanců a zhruba 80 tisíc má i druhou dávku.

Nahlaste, kolik chcete testů, vyzvalo MŠMT ředitele. K očkování se přihlásilo 70 procent učitelů

Věda a školy

Podle odhadu ministerstva školství pracuje v regionálním školství kolem 330 tisíc lidí. Očkovaní se nemusí testovat na covid-19, které je jinak ve školách povinné. Výjimkou jsou školky ve třech krajích s nejnižším výskytem nákazy.

„Informace o tom, zda je, anebo není učitel očkovaný na covid-19, je osobní údaj, který nemá učitel povinnost sdělovat ani svému zaměstnavateli (řediteli školy), ani komukoli jinému,” vysvětlila Lednová.

Ve školách se dosud nakazilo 48 tisíc pracovníků

Koronavirus

Postup při nakažení učitele resort podle ní popsal v manuálu pro školy, který vydal 7. dubna. Z něj vyplývá, že musí v případě pozitivně testovaného pedagoga spolu s ním do karantény i všechny děti, které v posledních dvou dnech učil.

Hygiena rozhodne, zda i zaměstnanci do karantény

Pokud výsledek pozitivního antigenního testu potvrdí i PCR test, zašle škola příslušné krajské hygienické stanici seznam žáků v karanténě, kteří by pak měli jít rovněž na PCR test. V případě, že PCR nákazu učitele nepotvrdí, mohou se všichni vrátit k výuce.

Z dvou milionů testů na školách tisíc pozitivních. Není to zbytečné, míní Dušek

Domácí

Pokud má pozitivní test ve škole některé z dětí, vztahuje se standardně povinná izolace kontaktů z posledních dvou dnů výuky jen na jeho spolužáky, nikoli na zaměstnance školy. Rozhodnutí je na hygienicích.

Postupné otevírání škol

Kvůli epidemii byly školy od 1. března uzavřené, většina jich měla výuku na dálku už řadu týdnů předtím. Od 12. dubna začala rotační výuka na prvním stupni ZŠ a do školek se vrátili předškoláci a děti zdravotníků či dalších vybraných profesí.

Správa hmotných rezerv už nemá pro školy žádné testy

Domácí

Od 19. dubna jsou na druhém stupni a ve středních školách možné skupinové konzultace pro nejvýše šest dětí.

K praktické výuce na VŠ se budou vracet tisíce studentů, na test leckde mohou už nyní

Věda a školy

Od tohoto pondělí se obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol a ve třech krajích se plně otevřely školky.

Příští pondělí by v některých krajích měla začít i rotační výuka na druhém stupni základních škol. Kterých krajů se to bude týkat, vláda ještě upřesní.

Otevřete školy a neimprovizujte, doporučil MeSES vládě

Domácí

Expertní mezioborová skupina MeSES nyní upozornila, že pozvolný pokles epidemie koronaviru dává s ohledem na vývoj reprodukčního čísla jen velmi omezený prostor pro brzké rušení dalších restrikcí. Vládě doporučila držet se priority otevření všech typů škol a také chovat se vůči veřejnosti předvídatelně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám