Hlavní obsah

V půlce republiky se vrací do škol starší děti. Deváťáky hned čekají přijímačky

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V sedmi krajích včetně Prahy se od pondělí mohou vrátit do škol žáci druhého stupně základních škol či nižších ročníků víceletých gymnázií. Stejně jako u jejich mladších spolužáků i je čeká rotační výuka a pravidelné testování. Ve zbývajících krajích by se do škol žáci na druhém stupni měli vrátit 10. května. Deváťákům přitom v pondělí začaly také přijímací zkoušky na střední školy.

Návrat žáků druhého stupně a mateřských školVideo: Novinky

 
Článek

Žáci se mohou do škol vrátit po téměř půlroční pauze. Například v Základní škole a mateřské škole Na Smetance na pražských Vinohradech se pondělní návrat týkal 230 dětí.

„U prvního stupně střídáme pravidelně třídy A a B, ale druhý stupeň už je složitější. Dochází tu k většímu střídání učitelů, takže jsme se rozhodli podle vyučovacích předmětů. Prvně tak nastupují 6. a 9. ročníky a po nich budou nastupovat 7. a 8. ročníky,” uvedla ředitelka školy Hana Vítová.

Většina zdejších dětí se přitom do školy už těšila. „Nejvíc jsem se těšil na učitelky. Myslím si, že je lepší prezenční výuka, protože při distanční si nemůžu s nikým povídat a nevidím, co se děje ve třídě,” řekl Novinkám šesťák Ernest. „Ve škole je to lepší. Přijde mi, že jsme dostávali víc úkolů doma, a při online hodině člověk nedává tolik pozor, ale tady je všechno stručně a dobře vysvětlené,” dodala jeho spolužačka Barbora.

Foto: Novinky

Na druhém stupni se musí děti testovat dvakrát týdně, na prvním nově jen jednou.

Zatímco žáky na druhém stupni čeká pravidelné testování v pondělí a ve čtvrtek, žáci na prvním stupni se mohou testovat jen jedenkrát za týden. Zásoby antigenních testů zde přitom mají přibližně na další dva týdny, jiným školám však zásoby vydrží jen týden.

Správa hmotných rezerv už nemá pro školy žádné testy

Domácí

„U nás už je většina pedagogických pracovníků proočkovaná, takže se jich testuje jen minimum. Sady nám vydrží čtrnáct dní. Myslím, že do 15. května vyjdeme v pohodě. Je to také díky tomu, že jsme část sad dostali přímo od starostky Prahy 2,” vysvětlila Vítová.

Deváťáky přitom tento týden čekají také jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Ty letos kvůli epidemii covidu-19 mohou školy nahradit školními přijímacími zkouškami či úplně vynechat, pokud nemají převis zájemců.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Domácí

„Myslím si, že všichni deváťáci jsou na tom obdobně. Měli jsme pro deváťáky individuální konzultace i doučování formou online výuky. Takže nezbývá než jim přát, aby se všem u zkoušek dařilo. Věřím také, že střední školy zohlední současnou situaci,” doplnila ředitelka.

V rámci pondělního rozvolnění se žáci na druhém stupni mohou do škol vrátit v Praze a v kraji Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém. Podmínkou byl průměrný pokles počtu nově nakažených pod 100 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Ve zbylých krajích by se žáci druhého stupně měli v rotační výuce vrátit do škol od 10. května.

Testy nakoupené pro úředníky půjdou do škol

Domácí

Od pondělí se také v Praze a ve Středočeském, Pardubickém a Libereckém kraji rozšiřuje provoz mateřských škol, do kterých se mohou vrátit všechny děti bez omezení počtu skupin či pravidelného testování. Už minulý týden se takto otevřely školky v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Ve zbylých krajích jsou školky nadále otevřeny pouze pro předškoláky a pro děti zdravotníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám