Hlavní obsah

Vodáci na Vltavě si v letošní sezoně připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vodáci se už minulý týden vydali na naši nejvytíženější řeku Vltavu. Kempy jsou zaplněné asi z jedné třetiny a proti předchozím letům si lidé za sjíždění řeky také připlatí. Pro rodinu vyjde plavba z Vyššího Brodu do Českých Budějovic na několik tisíc.

Foto: Pavel Orholz

Na Vltavu se v sobotu vydali i vodáci z kempu U Trojice v Českém Krumlově.

Článek

„Vyráželi jsme se školou v úterý a dneska budeme končit v Boršově nad Vltavou. Vltava je skvělá a ani nebylo na řece tolik lidí. Jednou jsme se samozřejmě s kamarádkou cvakly na jezu, ale zvládly jsme to. Navíc je dostatek vody, takže to pěkně jede,“ pochvalovala si v sobotu ve Zlaté Koruně Sofie Vojenová z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně.

Podobně si vodu v sobotu užíval i Petr Dvořák v kempu U Trojice v Českém Krumlově. „Jezdíme pravidelně ještě před hlavní sezonou a vychází to. Není tu takový nával,“ podotkl vodák.

Jan Straka ze společnosti Ingetour, největšího provozovatele půjčoven i kempů na Vltavě, upozornil, že letošní sezona se slibně rozjíždí. „Zájem je poměrně slušný. Jezdí školy z celé České republiky, firmy, ale zájemci jsou například také z Rakouska. Už jsme měli i první velkou vodáckou partu, která čítala 180 lidí,“ konstatoval Straka.

KVÍZ: Znáte nejkrásnější české vodopády?

Cestování

Dražší je také občerstvení

Proti předchozím sezonám je voda zase o něco dražší. „Ceny jsme dlouho diskutovali a nakonec jsme zdražili vzhledem k vyšším nákladům asi deset až patnáct procent. Sezonu by to však nemělo výrazně poznamenat a už nyní máme rezervace i na hlavní prázdninové měsíce,“ konstatoval Straka.

Levnější raft pro šest osob tak nyní stojí 1390 korun na jeden den a kánoe Baraka vyjde na 560 korun. Poplatek za stan v kempu je 180 korun a stejnou částku zaplatí i zájemci o zaparkování osobního auta. Proti loňskému roku se zvedly také ceny za občerstvení v kioscích u kempů. Půllitr dvanáctky plzně vyjde většinou na 60 nebo 65 korun. Ceny jídel se většinou pohybují kolem 200 korun.

„Vyjeli jsme s manželem a s dětmi z Vyššího Brodu a určitě nás celá voda vyjde přes osm tisíc korun. I tak je to v porovnání s výletem do turistických destinací u nás i v zahraničí pořád vcelku levnější dovolená,“ uvedla v kempu v Českém Krumlově Zuzana Sedláčková.

Krkonoše ničí turisté. Omezit je nelze

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám