Hlavní obsah

Na kukuřičné pole v Číně se zřítil masivní kus zřejmě čínské rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký trubkovitý objekt, stále doutnající, dopadl ve středu 1. listopadu do zemědělské půdy v severní Číně. Rozhodně se tedy nejednalo o incident na neobydleném území - to, co se považuje za trosky čínské vesmírné rakety, se zřítilo na území patřící městské prefektuře Lin-fen v provincii Šan-si. Videozáběry s více kusy tzv. vesmírného smetí, původně zveřejněné čínskými médii, zprostředkovala agentura AP.

Masivní kus čínské rakety dopadl na zemědělskou půdu v čínské vesnici.Video: AP

 
Článek

Situaci rychle řešili hasiči a záchranná služba. Očití svědci uváděli, že záhadné trosky vypadají jako pozůstatky raketového stupně. Na událost upozornila mj. i agentura Newsflare, rovněž s odkazem na čínská média.

Podle dalšího čínského zdroje objekt dopadl i do kukuřičného pole v obci Čung-tuo v okrese Ťi, který spadá pod zmíněnou městskou prefekturu Lin-fen.

Úředník z Čung-tuo následně poskytl tamním médiím podrobnosti o události. Podle něj spadlo ráno 1. listopadu do oblasti městské části několik kusů toho, co se považuje za části raketového posilovacího stupně.

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Věda a školy

„Kolem místa byl okamžitě zřízen bezpečnostní kordon a byla zajištěna ostraha, která bude situaci monitorovat,“ sdělil.

Zdůraznil, že „při nehodě naštěstí nedošlo k žádnému požáru ani zranění obyvatel“.

Evakuace den předem

Místní úřady byly navíc předem upozorněny na možnost pádu úlomků do oblasti. Jako preventivní opatření byli vesničané evakuováni večer 31. října a mohli se vrátit domů až poté, co trosky dopadly následující ráno.

Čtyřicátá čínská expedice do Antarktidy. Flotila se 460 lidmi vyplula dostavět polární stanici

Věda a školy

Čínská kosmonautika každopádně nezahálí. Ten den brzy ráno (ve středu 1. listopadu) pekingského času Číňané vyslali do vesmíru z kosmodromu v provincii Šan-si raketu Dlouhý pochod 6 se satelitem Tchien-chuej 5.

Družice vstoupila na svou přednastavenou oběžnou dráhu. Bude sloužit pro geografické mapování, průzkum zdrojů půdy, vědecké experimenty a další mise, jak oznámila státní agentura Nová Čína.

První pokuta za vesmírný odpad, firma nesprávně odstavila satelit

Koktejl

Astronomové kritizují světelný smog od nové družice. Září jako jasné hvězdy

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám