Hlavní obsah

Na Bali vypustili do oceánu kriticky ohrožené želvy

Na 40 vylíhnutých želv se minulý čtvrtek mohlo odkolébat směrem k indonéským vodám Indického oceánu jako součást iniciativy vypouštění želv do volné přírody, konkrétně na pláž Sanur na indonéském ostrově Bali. Aktivitu zorganizovala ochranářská organizace Bali Natural Resources Conservation Center (BKSDA), informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indonésii vypustili do přírody kriticky ohrožené želvyVideo: Reuters

 
Článek

Šlo o exempláře druhů kareta zelenavá (Lepidochelys olivacea) a kareta pravá (Eretmochelys imbricata), kterým hrozí vyhynutí.

Jen pět želv z 1000 naklade vajíčka

„Pouze jedno až dvě procenta mořských želv může přežít cyklus porodu a další život dostatečně dlouho na to, aby se živočich dostal do fáze, kdy je schopen naklást vajíčka – jejich počet je tak velmi malý,“ upozornil ředitel BKSDA Agus Budi Santoso.

Želva Tally se v Británii zotavuje po 6 500 kilometrů dlouhé cestě

Koktejl

Konkrétní výzkum podle něj navíc ukázal, že z 1000 mořských želv ve skutečnosti ale jen pět vejce opravdu nakladlo, a to kvůli přírodním vlivům i lidské činnosti.

„Čím více jich tedy vypustíme, tím to bude pro tento druh lepší,“ dodal.

Senzace: Ohrožený hnědásek je v Čechách

Domácí

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) jsou karety pravé klasifikovány jako „kriticky ohrožené“ a karety zelenavé jako „zranitelný“ druh.

Kareta pravá je kriticky ohrožená mořská želva, kterou řadíme spolu s dalšími pěti druhy do čeledi karetovitých. Jde o jediného zástupce svého rodu a druh, který má celosvětovou distribuci a u kterého rozeznáváme dva poddruhy. Poddruh Eretmochelys imbricata imbricata obývá Atlantský oceán, poddruh Eretmochelys imbricata bissa obývá oblasti Tichého oceánu, část populace žije právě i v Indickém oceánu. Přestože tráví ostatní druhy želv většinu svého života v otevřených oceánech, tento druh karety je častěji nalézán spíše v mělkých lagunách a u korálových útesů.
Stavbou těla se kareta pravá výrazně neliší od ostatních zástupců čeledi. Má obecně vyrovnaný tělesný tvar, nezatažitelnou hlavu, ochranný krunýř a nezatažitelné končetiny přeměněné na dlouhé a veslovité ploutve, které jí umožňují plavat i v často nevlídném otevřeném oceánu.
Tělo těchto karet dosahuje délky jednoho metru a hmotnosti zhruba 80 kilogramů.
Kareta zelenavá patří mezi nejmenší zástupce čeledi karetovitých. Za svůj název vděčí olivově zelenému zbarvení krunýře. Jedinci mají průměrnou hmotnost zhruba 50 kg a délka jejich krunýře se pohybuje od 58 do 70 cm.
Pohlavní dospělosti dosahují mezi sedmi a devíti lety, jedná se o všežravce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám