Hlavní obsah

Senzace: Ohrožený hnědásek je v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je nejlepší dárek pro zoologa? Když nečekaně objeví kriticky ohroženého živočicha. Přesně to se stalo Zuzaně Blažkové, v Českém lese na Domažlicku totiž narazila na hnědáska podunajského. Podle genetiky jde o první potvrzený nález tohoto druhu motýla na území Čech.

Foto: Jaroslav Frouz

Hnědásek podunajský, kterého našla zooložka v Českém lese.

Článek

Původně šlo o obyčejnou letní exkurzi, kdy se skupina nadšenců vydala pozorovat motýly do chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les. Na procházce z Černé Řeky do Jindřichovy Hory si vedoucí skupiny všimla neobvyklých hnědásků.

„Nedalo mi to, protože měli netypické znaky. Vyfotila jsem je a snímky poslala kolegům,“ uvedla Blažková, jež pracuje v Agentuře pro ochranu přírody a krajiny ČR.

Dosud se předpokládalo, že tento druh je pouze v lesostepích jižní Moravy, na českém území nikoliv
Zuzana Blažková

Už v té chvíli se domnívala, že se jedná o kriticky ohrožený druh hnědáska podunajského. Ten se však na českém území dosud nevyskytoval, a tak byli někteří odborníci vůči jejímu objevu podezřívaví. „Vzniklo docela drama, protože se našli i nevěřící Tomášové,“ doplnila zooložka.

Proto se na místo vrátila a chytla dva exempláře, které poslala Zdeňku Faltýnkovi na Entomologický ústav Akademie věd. Nedávný výsledek genetické analýzy jí dal za pravdu. „Dosud se předpokládalo, že tento druh je pouze v lesostepích jižní Moravy, na českém území nikoliv. Nejenom pro mě je to senzace,“ zhodnotila Blažková.

Vzácných jasoňů u Bulhar na Břeclavsku přibývá

Domácí

Letos v létě se proto ona i její kolegové z Agentury pro ochranu přírody a krajiny ČR znovu vydá, aby hnědáska podunajského blíže prozkoumali. „Zatím není jasné, jak se sem dostal. Nicméně moje pracovní teorie je, že se jedná o pozůstatek populací, které se vyskytovaly v této sudetské krajině, než se výrazně proměnila,“ nastínila.

Přírodovědci se Českému lesu intenzivně věnují od roku 2018. V chráněné krajinné oblasti už nalezli řadu vzácných živočichů, mezi jinými například netopýra stromového či brouka rýhovce pralesního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám