Hlavní obsah

Želva Tally se v Británii zotavuje po 6 500 kilometrů dlouhé cestě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácná kareta menší, která se z Mexického zálivu dostala až na velšské pobřeží v Británii, se nyní zotavuje ze strastiplné cesty. Podle veterinářů se její stav zlepšuje a vše je na dobré cestě. Až se plně zotaví, plánují želvu cestovatelku dovézt do jejího domovského prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Když Tally našli na pláži Talacre ve Walesu, byla v sotva živá

Článek

Karetu menší našel na pláži Talacre ve Walesu náhodný kolemjdoucí v neděli 30. listopadu ráno po řádění bouře Arwen. Želvu, která byla v mizerné kondici, odvezl do mořské zoo v Anglesey. A tam se nyní kareta dává dohromady.

Turisté v Pamukkale objevili dvouhlavou želvu

Koktejl

Želvu, která se díky svému cestovatelskému příběhu stala populární po celé Británii, pojmenovali Tally. „Můžeme s potěšením prohlásit, že Tally se daří mimořádně dobře a za posledních 48 hodin, které pro ni byly kritické, se jí podařilo dosáhnout své přirozené teploty 26 °C a byla odebrána z intenzívní péče do běžného režimu,“ sdělil pro BBC majitel zoo Frankie Hobro.

Podle Hobra sice želva stále musí podstupovat rehydratační terapii, jsou jí podávány vitamíny i antibiotika, ale z nejhoršího už je venku. „Doufáme, že pokud to takhle bude pokračovat, brzo ji budeme moci navrátit do jejího domova v Mexickém zálivu,“ věří majitel zoo. Aktuálně se připravují na to, že želvu přemístí do větší nádrže s vodou a pokusí se ji přimět, aby začala znovu přijímat potravu.

V chladných vodách severního Walesu prakticky nemožné přežít

Pro tropické želvy, mezi které kareta menší patří, je přirozené, že se pohybují ve vodách o teplotách kolem 25 °C. V okolí severního Walesu je v současné době teplota mořské vody okolo 6 °C. Pro želvu je prakticky nemožné v takových podmínkách přežít, což ostatně dokazuje osud dvou karet menších, které byly vyplaveny v podobnou dobu uhynulé na pobřeží Skotska.

Návštěvníci jsou kvůli bouři již čtvrtý den uvězněni v hospodě. Nálada je stále dobrá

Koktejl

Podle odborníků se nejspíš karety chtěly dostat do jižních částí Atlantiku, kde jsou pro ně přijatelné podmínky, ale kvůli bouři Arwen se vydaly špatným směrem a mořský proud je zanesl až do Anglie. Teď už jen veterináři doufají, že vše půjde, jak má, a Tally se dostane zpátky do teplých karibských vod.

Kareta menší je vzácným a kriticky ohroženým druhem. Jedná se o nejmenší ze všech druhů mořských želv, v dospělosti dosahuje délky 58 až 70 cm a váží 36 až 45 kg. Žije převážně v Mexickém zálivu a přilehlých vodách. Populaci těchto želv v současnosti nejvíce ohrožuje rybolov, znečištění moře a úbytek jejich přirozeného habitatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám