Hlavní obsah

Muži riskují dvakrát více než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohlavně vyvážené pracoviště je skutečně nejvýhodnější. Muži a ženy se totiž liší v mnoha ohledech a vyvážení poměru obou pohlaví vede ke zlatému průniku jejich vlastností.

Foto: Profimedia.cz

Rozdíl mezi pohlavími vznikl podle britských psychologů během evoluce.

Článek

Zvláště pokud se jedná o riskování a strategie, muži riskují dvakrát více než ženy. Propojením mnohdy lehkovážných mužů a příliš úzkostlivých žen tak může vzniknout rovnováha.

Vědci z Britské psychologické společnosti sledovali muže a ženy ve dvaceti různých pracovních oborech na světě. „Rozdíl mezi muži a ženami s ohledem na riskování byl nad očekávání veliký,“ tvrdí autoři výzkumu.

Rozdíly mají evoluční původ

Rozdíl mezi pohlavími vznikl podle britských psychologů během evoluce. Muži museli riskovat, aby mohli naplnit svou roli lovce a přinést dost potravy domů, zatímco ženy hlídaly oheň a děti, musely být opatrné a riskovat minimálně.

„Podle našich studií jsou rozdíly mezi muži a ženami v riskování podmíněny geneticky,“ míní profesor Geoff Trickey z BPS.

Učme se u našich předků

Podle něj to ale jen dokazuje, že pracoviště by mělo být skutečně pohlavně vyvážené. „Riskování je nezbytné a potřebné, ale musíme dosáhnout v tomto ohledu rovnováhy, která platila i u našich dávných předků,“ dodává Trickey.

Reklama

Výběr článků

Načítám