Hlavní obsah

Česká družice pomůže zabezpečit kosmický prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět o něco posunout obzory českého vesmírného průmyslu se chystá brněnská společnost TRL Space. V polovině roku 2024 totiž na oběžnou dráhu vyšle vlastní družici, kterou chce demonstrovat schopnosti českého průmyslu. Dokáže mimo jiné poslat na Zemi informaci o hrozící srážce třeba s úlomky satelitů, sama se jim i vyhne.

Foto: archiv BD Sensors, SpaceX

Raketa Falcon 9 (ilustrační foto)

Článek

Půjde o největší komerční družici od vzniku České republiky. Na oběžnou dráhu ji vynese raketa Falcon americké firmy SpaceX.

Družicí s názvem Troll se brněnská společnost zařadí do úzké skupiny evropských firem, které jsou schopny samy celou kompletní družici postavit.

Na palubě ponese systémy, na nichž společnost spolupracuje s dalšími partnery či institucemi, jako je třeba lidar, což je zařízení zjednodušeně popsatelné jako laserová obdoba radaru, kameru na hyperspektrální snímkování či jednotku pro šifrovanou komunikaci a zpracování dat na orbitě.

Právě rozvoj lidaru je podle brněnské společnosti klíčovým prvkem pro budoucí bezpečnost na oběžné dráze Země. Tam se totiž nyní podle odhadů pohybuje více než 5500 satelitů a do roku 2029 by jich mělo být přes sto tisíc. Zabezpečení kosmického provozu je tak jedna z priorit veškerých kosmických aktivit.

Česká vlajka na Měsíci?

Úlomky satelitů a kosmická tříšť totiž představují obrovské riziko pro ostatní družice. A právě laserový lidar vyvíjený společně s centrem HiLase může s vysokou přesností monitorovat objekty okolo družice.

Samotné monitorování ale k zajištění bezpečnosti nestačí. Právě proto bude na palubě i software s umělou inteligencí partnerské společnosti Zaitra, který se postará o vyhodnocování dat přímo na oběžné dráze. Informace o hrozící srážce algoritmus pošle na Zem, a navíc zajistí, že družice sama uhne z kolizní dráhy.

Do družice firma investuje asi 1,5 milionu eur. „Díky tomu, že jsme dostatečně kapitálově silní, abychom mohli postavit a do vesmíru poslat vlastní družici, můžeme nejen nabídnout kapacitu na družici pro země a organizace, které by si to samy nemohly dovolit, ale také máme unikátní možnost otestovat nové produkty, které budou mít do budoucnosti vliv na celé lidstvo – například na větší zabezpečení vesmírného prostoru nebo zlepšení komunikace mezi družicemi a Zemí,“ vysvětlil šéf společnosti TRL Space Petr Kapoun.

Kromě stavby družice směřuje brněnská společnost k dalšímu velkému cíli a tím je dostat českou vlajku na Měsíc. Tuto ambici má mezinárodní vesmírná mise Lugo, která chce prozkoumat podzemí Měsíce a vytvořit jeho úplnou mapu s rozlišením několika centimetrů.

KVÍZ: Co víte o dobývání Měsíce?

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám