Hlavní obsah

Moře na ruském Dálném východě vyplavilo stovky mrtvých živočichů

Novinky, Filip Šára

Environmentální aktivisté požadují od úřadů vysvětlení poté, co Tichý oceán v oblasti ruského Dálného východu vyplavil na břeh stovky mrtvých mořských tvorů. Záběry v minulých dnech vysílané ruskou televizí RU-RTR ukázaly pláž v Kamčatském kraji doslova posetou mrtvými mořskými měkkýši včetně ježovek („mořských ježků“), chobotnic a hvězdic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře na Dálném východě vyplavilo stovky mrtvých živočichůVideo: AP

 
Článek

Tamní úřady připustily, že úroveň znečištění vody je vyšší, než je obvyklé, avšak tvrdí, že přesná příčina úmrtí živočichů není jasná. Nevylučují přirozené příčiny, ale ani únik toxických látek.

Největší středomořská škeble je blízko vyhynutí, obávají se Chorvaté

Věda a školy

Místní gubernátor Vladimir Solodov každopádně podle agentury AP konstatoval, že nejpravděpodobnější možností je znečištění způsobené člověkem.

„Tzv. technogenní kontaminace patří mezi hlavní varianty tohoto znečištění. V rámci lidské činnosti mohlo dojít k úniku některých toxických látek. Musíme zjistit, které přesně to jsou,“ dodal.

Opožděná reakce

Jelena Sakirková z Greenpeace, nevládní organizace upozorňující na problémy životního prostředí, uvedla, že bude třeba „pracovat s následky“ podezření na kontaminaci, která bude mít podle ní zřejmě „trvalý dopad“ na tuto oblast.

V Soluni vylovili potápěči horu e-koloběžek zaparkovaných do moře

Koktejl

„Reakce vlády přichází nepochybně se zpožděním. Podle některých zdrojů a fotografií byly v oblasti určité emise pozorovány již od začátku září,“ uzavřela Sakirková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám