Hlavní obsah

Modul japonské firmy je připraven na historické přistání na Měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Modul japonské firmy ispace je připraven na přistání na Měsíci. Společnost to ve středu 12. dubna uvedla v prohlášení. Modul Hakuto-R má na povrch přirozené družice Země dosednout 25. dubna. Pokud bude mise úspěšná, půjde o první soukromé přistání na Měsíci v historii. Na palubě je mj. malé lunární vozítko Rašíd Spojených arabských emirátů (SAE).

Foto: ispace

Japonský lunární přistávací modul Hakuto-R na ilustračním obrázku

Článek

„Těším se, že se stanu svědkem historického dne, který znamená začátek nové éry komerčních lunárních misí,“ uvedl v tiskové zprávě šéf ispace Takeši Hakamada.

Přistávací modul Hakuto-R do vesmíru loni v prosinci vynesla z kosmodromu na Floridě raketa Falcon 9 rovněž soukromé vesmírné společnosti SpaceX. Modul při dlouhé cestě využil gravitaci Země a Slunce, a nesl tak méně paliva.

Na měsíční orbitě od března

Hakuto-R krouží na lunární oběžné dráze od března. Pokud vše půjde podle plánu, přistávací, 2,3 metru vysoký modul dosedne na povrch Měsíce v oblasti kráteru Atlas 25. dubna okolo 18:40 SELČ.

Raketa Falcon 9, jež má k Měsíci vynést lunární vozítko Rašíd, odstartovala

Věda a školy

Na palubě je kromě lunárního vozítka Rašíd ze SAE i menší robot vyrobený japonskou vesmírnou agenturou JAXA a japonským výrobcem hraček Tomy.

Dopravit technologii na Měsíc, který se od Země nachází asi 400 tisíc kilometrů, se zatím podařilo jen Spojeným státům, Rusku a Číně v rámci oficiálních vládních programů.

Prvním lidským výtvorem, který dosáhl povrchu Měsíce, se stala v září 1959 sovětská sonda Luna 2. Ta na Měsíc dopadla. Za první zařízení vyrobené člověkem, které na Měsíci měkce přistálo, je pak považována sonda Luna 9 z roku 1966.

NASA představila astronauty, kteří obletí Měsíc

Svět

Starship vzlétne nejdříve ve druhé polovině dubna

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám