Hlavní obsah

Zahraniční studenti mají po přeočkování čtyři dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří zahraniční studenti se nechávají v ČR znovu očkovat proti koronaviru. Česko jim totiž vakcinaci, byť stejnou látkou, provedenou v jejich domovské zemi neuznává. Při ubytování na kolejích, což je podmínka stipendia, se proto musí pravidelně na vlastní náklady testovat. A to je pro mnoho z nich finančně náročné. Informovala o tom rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Článek

Problémy mají hlavně studenti z afrických zemí, např. 90 studentů z Ghany. Dále třeba z Číny, Gruzie nebo Zambie. „Většina z nich má hluboko do kapsy. Pokud se nebudou každý týden testovat, tak jim hrozí vyloučení z kolejí a nám pokuta. Řada ze studentů tuto absurdní situaci řeší tím, že se nechají znovu očkovat i v Česku, takže už mají někteří třeba čtyři dávky Pfizeru,“ upozornila Nerudová.

Nechat si aplikovat v krátké době další dvě dávky vakcíny, ať už od Pfizer/BioNTech nebo Moderny, je podle místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové neprověřené a riskantní.

Třetí dávku už dostalo přes tisíc lidí

Koronavirus

„Jestliže je to člověk, který nemá oslabenou imunitu, tak mu to zlepšení imunity nepřináší. Je zde také otázka reaktogenity (možné reakce a nežádoucí účinky) po takovémto množství dávek. K podání čtyř dávek žádná data neexistují. Není to postup, který by byl schválen,“ řekla s tím, že i posilující třetí dávka se doporučuje převážně rizikovým skupinám.

K očkování se mohou cizinci dostat poměrně snadno. Pokud nedoloží všechny potřebné doklady a stát nemá jejich vakcinaci jak ověřit, prostě to zamlčí. Zdravotníci v očkovacím místě nemají mechanismy, jak informace z ciziny získat.

„Postupujeme podle pokynů. Musíme těm lidem informace do ISINu (Informační systém infekční nemoci) na místě zanést. To můžeme udělat, jen pokud je naočkujeme, nebo máme všechny potřebné oficiální dokumenty a potvrzení o vakcinaci z dané země,“ řekla Právu mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá. Podmínkou je také vakcína schválená Evropskou lékovou agenturou.

Třetí dávka pomáhá, dokládá studie

Blízký a Střední východ

Podobný problém řešili začátkem léta i cizinci očkovaní v USA. Tyto certifikáty už Česko uznává a může jejich platnost prověřit. Stejně jako ze zemí EU a dalších spřátelených států. Vedle toho navázal resort zdravotnictví spolupráci s dalšími 27 mimoevropskými státy, pokud jde o preparáty schválené v EU. Jedná se třeba o Brazílii, Srbsko, Arménii nebo Británii. Dohoda je také s Ukrajinou, Tureckem a Severní Makedonií. Africké státy ve výčtu ale chybí.

Problém je podle rektorky Nerudové systémový. Pokud by zmínění studenti bydleli na privátu, vůbec by to podle ní řešit nemuseli. Jelikož jde ale o stipendijní program, kde je udělení víza spojeno s ubytováním na koleji, vzniká tento problém.

Naproti tomu Univerzita Palackého v Olomouci, ani Masarykova univerzita v Brně podobně potíže neevidují. Většinu studentů ale mají ze zemí, jejichž certifikát Česko uznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám