Hlavní obsah

Ministerstvo chce upravit možnosti fungování profesních VŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce upravit možnosti fungování profesních vysokých škol. Měly by nabízet bakalářské a kratší studium v souvislosti s potřebami zaměstnavatelů, kteří by programy spolufinancovali. Zatím MŠMT začalo chystat návrh zákona o zajišťování kvality VŠ, ve kterých chce pro profesní programy stanovit nová pravidla. Cílem je i zpřístupnit studium lidem, kterým finanční nároky brání v zapsání se na školu či v jejím dokončení.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Rádi bychom iniciovali nejdříve v takové pilotní podobě několik projektů těchto profesních vysokých škol či polytechnik, které by propojovaly veřejnou sféru, kraje, hospodářské komory a významné firmy v daném regionu. Fungovaly by na bázi financování studia zaměstnavateli, kteří by financovali tímto způsobem studium svých současných nebo budoucích zaměstnanců,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v rozhovoru s ČTK.

Pilotní školy

Podle šéfa školského resortu se nyní řeší možný vznik pilotních škol v Brně a Karlových Varech. V případech, kdy bude vzdělávání pracovníků daného oboru v zájmu veřejnosti, by se na financování profesních škol mohl podílet i stát. Takovým příkladem by mohlo být třeba vzdělávání zdravotníků nebo sociálních pracovníků, doplnil Bek.

Pro rozvoj profesních vysokých škol je podle něj potřeba upravit akreditační procesy. „Na takových školách musí působit hodně odborníků z praxe, jejichž výkony se budou méně posuzovat podle citací jejich odborných publikací, ale spíš podle toho, jakou mají manažerskou zkušenost s řízením provozu v určitých oblastech a podobně,“ řekl.

Bek: Na střední by mohlo být příští rok až pět přihlášek

Podcasty a pořady

Ministerstvo zatím začalo pracovat na návrhu zákona o zajišťování kvality vysokých škol, dodal.

Studentské půjčky a vratné granty

Připravují se i možnosti poskytování studentských půjček a vratných grantů. Mohli by je využít studenti, kterým rodiče nemohou hradit náklady spojené s několikaletým studiem vysoké školy. Pro nastartování systému úvěrů s odloženým splácením a grantů chce Bek použít peníze z půjčky od Evropské unie.

„Vznikly by garance pro poskytovatele půjček, což by byly primárně zřejmě soukromé bankovní domy, s takovým mezistupněm, který by tvořila Národní rozvojová banka,“ zmínil ministr. Na konkrétním nastavení se ale zatím na MŠMT pracuje, jasněji by mělo být na podzim.

Stipendia a pobídky, které studentům a absolventům některých oborů nyní nabízejí některé obce, kraje a firmy, by měl sdružovat centrální registr nabídek stipendií. Ministerstvo ho chce vytvořit proto, aby se nabídka finančního příspěvku na studium dostala k těm, kteří by o ni mohli mít zájem.

Některé radnice např. nabízejí stipendia medikům či učitelům s podmínkou, že po absolutoriu budou v obci určitou dobu pracovat. Podle ministra jsou ale nabídky nepřehledné a mnozí o nich nevědí.

Karlova i Masarykova univerzita si v mezinárodním žebříčku vysokých škol polepšily

Věda a školy

Vysokoškolákům zdraží ubytování na kolejích

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám