Hlavní obsah

Mikrokosmos velký jako soudek na pivo. Plzeňská firma dodá komoru pro evropský vesmírný výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Šestihran o průměru pětačtyřicet a výšce pětatřicet centimetrů. To jsou rozměry zkušební komory, kterou dodá v dubnu Evropské kosmické agentuře (ESA) plzeňská firma Streicher. Zařízení po dovybavení příslušnými přístroji poslouží třeba pro testování a screening dílů určených do družice.

Foto: Streicher Plzeň

Vakuová komora pro simulaci vesmírného prostředí

Článek

Streicher vyvíjí a vyrábí vakuová zařízení pro řadu oblastí, prestižní zakázku získal v polovině minulého roku. „Vesmírný průmysl je jedna z oblastí, pro kterou jsou naše vakuová zařízení určena,“ uvedl Jiří Lopata, jednatel strojírenské divize zmíněné společnosti.

Emil Černý, vedoucí oddělení konstrukce, doplnil: „Ačkoliv komory obvykle vyrábíme jako svařované sestavy, tato vznikla vzhledem k požadované malé velikosti obrobením z jednoho kusu nerezové oceli.“

Foto: Streicher Plzeň

Vakuová komora pro simulaci vesmírného prostředí

Na dně se nachází takzvaný breadboard. „Je vyrobený z hliníku a připojen na chlazení. Díky systému kanálků, jimiž je protkán, zajišťuje pomocí tekutého dusíku chlazení komory až do minus sto osmdesáti stupňů,“ vysvětlil Černý.

Internet by byl všude. Na VUT vymýšlejí generátor pro vesmírné satelity na nízké oběžné dráze

Věda a školy

„Zároveň jsme integrovali elektrické topnice schopné vypékat komoru na teplotu dvě stě stupňů,“ dodal.

Homogenní teplotu uvnitř zařízení zajišťují radiačními štíty z nerezové oceli – zabraňují tomu, aby komora teplo pohlcovala a odváděla ven.

Kryogenní past

Důležitou součástí aparátu je vakuová průchodka – tzv. coldfinger – vyvinutá speciálně pro tento projekt. Jedná se o vysoce podchlazenou součástku, jejímž úkolem bude lapat volné částice, které se vypařují z testovaného dílu v průběhu jeho vypékání.

„Tato kryogenní past tak ochrání stěny komory a vakuový čerpací systém před nežádoucími volnými částicemi. Stejnou ochranu poskytne technologiím, jimiž ESA komoru osadí,“ upozornila Šárka Stará z marketingu firmy.

Další nabídka Česku na vesmírný let určitě přijde, Svoboda je na něj připravený

Věda a školy

Evropská kosmická agentura komoru osadí hmotovým spektrometrem na analýzu zbytkových plynů a dalšími technologiemi, které monitorují vliv kosmického prostředí na dané materiály.

„Do komory bude také pomocí dvou přírub přiváděn laserový svazek pro analýzu testovaných komponentů,“ podotkla Stará.

Komora pro laserové centrum

Společnost po roce práce v dubnu také vyexpeduje vakuovou komoru ELIAS pro laserové výzkumné centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Bude určená pro napařování tenkých vrstev na velké optické prvky ultraintenzivních laserů. Její parametry jsou impozantní – objem patnáct kubíků a celková váha dvanáct tun.

Foto: Streicher Plzeň

Napařovací vakuová komora ELIAS pro laserové výzkumné centrum

„Naše firma je výjimečná tím, že i u rozměrných zařízení dokážeme splnit ty nejvyšší požadavky čistoty, které musejí být dodrženy u dodávek pro polovodičový nebo optický průmysl,“ uvedl Lopata.

„V minulosti jsme už pro ELI Beamlines dodávali například zařízení pro distribuci laserového svazku nebo vakuové komory laserových kompresorů,“ doplnil.

Šest metrů pod hladinou. Česle největšího plzeňského rybníka kontrolovala miniponorka

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám