Hlavní obsah

Na školách probíhají talentové zkoušky, výsledek se studenti dozvědí v květnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Pro Viktorii Motálkovou (15) z Hradce Králové je tento týden velmi důležitý. Chce se profesionálně věnovat hudbě, a tak se hlásí na konzervatoř. V úterý skládala talentovou zkoušku v Pardubicích, ve čtvrtek ji čeká v Praze. Zda ji přijmou, se ale na rozdíl od minulých let nedozví do jednoho měsíce, ale bude si muset počkat až do 15. května. Je to důsledek změn v systému přijímacího řízení na střední školy.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Talentové zkoušky na Sportovním gymnáziu Pardubice se konaly minulý týden

Článek

„Upozornila mě na to paní učitelka na základní škole a popravdě jsem tomu ani nechtěla věřit,“ potvrdila Právu Viktorčina maminka Šárka.

„Nechápu to. Ty děti budou takovou dobu ve stresu. Netušíme, jestli bude přijata, nebo se má hlásit na další školu a psát přijímačky z českého jazyka a matematiky. To na konzervatoř nemusí, tam kromě praktické části, tedy hry na nástroj, musí napsat všeobecný test z hudební nauky a složit zkoušku ze všeobecné hudebnosti. Takže ani nechodila na žádné přípravy, ona hlavně cvičila,“ poznamenala Šárka Motálková.

Ve stejném duchu hovoří i Dalibor Hlava, ředitel Pardubické konzervatoře. Uchazeči se dozvědí, zda z pohledu školy zkoušku udělali, či ne, ale nebude to rozhodnutí o přijetí.

Uchazeči o studium na střední škole mohou od letoška podávat přihlášku elektronicky

Věda a školy

„Poté adepty musíme zadat do systému. V únoru si tam mohou vepsat i další školy, na které by případně chtěli. A budou pozváni na jednotnou přijímací zkoušku, “ dodal ředitel a přiznal, že se rodiče ptají, proč je na tak velkou časovou prodlevu mezi talentovkami a oznámením výsledků přijímacího řízení neupozornili.

„Ani my jsme do poslední chvíle nevěděli, co bude,“ řekl Hlava, který je rád, že si alespoň vybojovali, že se na školách uměleckého typu uchazeči netestují z češtiny a matematiky.

Sportovci jinak

To na Sportovním gymnáziu Pardubice jsou klasické přijímačky součástí přijímacího řízení tradičně. Mají při přijetí váhu 60 procent, čtyřicet zbývá na talentové zkoušky.

„Letošní rok je specifický. Do deseti dnů zveřejníme, kdo talentovky udělal. Pak se bude čekat na klasické přijímací řízení. Protože nový systém vstoupil v platnost až 1. ledna, ale přihlášky na školy s talentovou zkouškou bylo nutné podat do 30. listopadu, tedy ještě podle starých pravidel, nesmějí rodiče zapomenout v únoru znovu podat přihlášku,“ upozornil zástupce ředitele Libor Kubrycht.

„Když rodiče zapomenou, tak se jejich dítě dostane mimo systém. Proto chystáme nějaký manuál a budeme důkladně s rodiči komunikovat,“ slíbil Kubrycht.

Letos ještě papírově

Systém pro podávání elektronických přihlášek byl již spuštěn. Přihlášky sem budou rodiče za své děti vkládat od 1. do 20. února. Ještě letos mají možnost podat přihlášku i papírovou formou, což za rok už asi možné nebude. A talentové zkoušky se budou dělat těsně před přijímacími testy.

Přijímací řízení 2024

Způsob podání přihlášek: elektronicky, papírová přihláška vytištěná z online systému, papírová přihláška s přílohami.

Termíny:

2. 1.–31. 1. – talentové zkoušky (konzervatoře, umění a užité umění)

2. 1.–15. 2. – školní část pro gymnázia se sportovní přípravou

1.–20. 2. – termín podávání přihlášek

15. 3.–23. 4. – školní část pro ostatní střední školy

12. a 15. 4. – zkouška pro čtyřleté obory

16. a 17. 4. – zkouška pro víceletá gymnázia

29. a 30. 4. – náhradní termín přijímacích zkoušek

15. 5. – ředitel školy zveřejní výsledky

19. 5. – zveřejnění seznamu škol, které vypisují 2. kolo

19.–24. 5. – podání přihlášek do 2. kola

8.–12. 6. – přijímací zkoušky, včetně talentových

21. 6. – zveřejnění výsledků 2. kola

Termíny případného 3. kola vypisují školy již samostatně.

„Vše se tak odehraje v dubnu. To je dobře, protože pro nás to letos znamená vést správní řízení s každým uchazečem od listopadu do května,“ řekl Kubrycht. Ovšem Dalibor Hlava z konzervatoře doufá, že termín talentových zkoušek zůstane.

„V dubnu už začínají maturity, absolutoria, absolventské koncerty. Nevím, jak škola naší velikosti vše personálně zajistí,“ varuje Hlava, který věří, že CERMAT, který změny připravuje, bude brát ohled na specifika uměleckých škol a nebude se je snažit zaškatulkovat do systému, z něhož se svým charakterem vymykají.

Je to intuitivní a příjemné, hlásí ředitelé k novému systému přihlášek na střední školy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám