Hlavní obsah

Měsíc se scvrkává, zjistili vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zjištění NASA se Měsíc za stovky milionů let zmenšil v průměru asi o 50 metrů. Jeho povrch se scvrkává, podobně jako se kulička hroznového vína mění na rozinku, přiblížili vědci. Právě kvůli tomuto procesu dochází k zemětřesení, která vědci na Měsíci zjistili analýzou dat z misí Apollo v 60. a 70. letech.

Zmenšující se Měsíc na svém povrchu vyvolává zemětřeseníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Tato „lunotřesení” měla sílu od dvou do pěti stupňů Richterovy škály.

Podle NASA se náš přirozený souputník zmenšuje, jak se jeho vnitřek ochlazuje, a vytváří tak vytlačováním částí křehké kůry nad okolní části specifické geologické formace, které se nazývají silové zlomy. Osm z 28 epicenter bylo zjištěno v okruhu 30 kilometrů od těchto zlomů.

Rozbory rovněž ukázaly, že k šesti zemětřesením došlo v okamžiku, kdy byl Měsíc v takzvaném apogeu. To je nejvzdálenější bod od Země na jeho oběžné dráze. Jedná se navíc o dobu, při které gravitace naší planety na něj vyvíjí další tlak.

Foto: NASA/GSFC/Arizona State University/Smithsonian

Jedna z vrás způsobená změnou povrchu Měsíce. Vědci předpokládají, že se Měsíc scrkává, protože se ochlazuje jeho jádro.

Vědci věří, že tlak, který vzniká při stlačování měsíční kůry globálními kontrakcemi a silami, pravděpodobně způsobuje, že zmíněné zlomy se posunou a vyvolají ony otřesy měsíčního povrchu.

Obecná poznámka k termínu „lunotřesení“ na webu Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR
V jedné ze zpráv bylo užito v souvislosti se záznamy seismografů termínu „lunotřesení“. Vhodnější je mluvit buď o „otřesech půdy na Měsíci“, nebo prostě o „zemětřesení na Měsíci“. V složeném podstatném jméně zemětřesení nepociťujeme význam „Země“ (planeta), nýbrž „země“ ve významu ‚půda‘.

Může být stále tektonicky aktivní

Jiné důkazy o nedávné tektonické aktivitě na Měsíci zahrnují stopy na jeho povrchu od sesuvů půdy nebo uvolněných kamenů, které ještě nebyly „vymazány“ dopady mikrometeoroidů.

Nově publikovaný výzkum v odborném časopise Nature Geoscience každopádně zjistil, že Měsíc se mírně zmenšuje a může být stále tektonicky aktivní.

Reklama

Související články

Číňané chtějí vybudovat laboratoř na Měsíci

Podle čínských státních médií hodlá Peking během příštích deseti let postavit výzkumnou stanici na Měsíci. Zařízení má být umístěno v blízkosti oblasti jižního...

Výběr článků

Načítám