Hlavní obsah

Děkan ostravské lékařské fakulty Martínek byl odvolán

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Denisa Doležalová

Akademický senát Ostravské univerzity (OU) v pondělí po tří a půl hodinové diskusi rozhodl, že děkan lékařské fakulty Arnošt Martínek bude odvolán z funkce. Pro jeho sesazení hlasovalo 18 členů senátu, 11 bylo proti a šest se zdrželo. Odvolaný děkan se zřejmě bude proti rozhodnutí senátu bránit soudně.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Většinou jediného hlasu odvolal Akademický senát Ostravské univerzity děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka (na archivním snímku z 16. května 2019).

Článek

Návrh na jeho odvolání podal rektor OU Jan Lata kvůli pochybení lékařské fakulty při přijímání studentů, které na škole prověřoval Národní akreditační úřad. Někteří uchazeči totiž byli přijímáni ke studiu, i když nesplnili podmínky přijímacího řízení.

Už v září se podnětem rektora na odvolání děkana Martínka zabýval Akademický senát Lékařské fakulty OU, který ho však nepodpořil. Martínek rektorovy důvody pro své odvolání opakovaně odmítá a upozorňuje, že jeho odvolání může zkomplikovat nejen akreditační proces oboru všeobecného lékařství. Podle něj může ohrozit i projekt cvičné nemocnice v hodnotě 250 milionů korun, který byl schválen na konci letních prázdnin.

Úřad chce Ostravské univerzitě omezit akreditaci ke studiu lékařství

Domácí

„Děkan lékařské fakulty plně respektuje rozhodnutí velkého akademického senátu Ostravské univerzity, nicméně nevylučuje to, že se bude proti tomuto rozhodnutí bránit soudní cestou. Důvod svého odvolání totiž vidí jako nepravdivý a bere to částečně jako útok na svou osobu,“ sdělila Právu za odvolaného děkana mluvčí Lékařské fakulty OU Hana Hanke.

Rada Národního akreditačního úřadu na konci letních prázdnin na základě zjištění kontrolní skupiny rozhodla o zahájení správního řízení. Lékařské fakultě nyní hrozí omezení akreditace oboru všeobecné lékařství. Znamenalo by to, že by lékařská fakulta nemohla přijímat nové studenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám