Hlavní obsah

Youtuber vrátil tisícovce lidí zrak. Zaplatil operace a rozdal peníze i auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný youtuber prostřednictvím svých videí vydělává skutečně hodně peněz. Ale nenechává si je všechny pro sebe, a tak lidem zaplatil už tisíc operací šedého zákalu. Vedle toho dal jednomu chlapci peníze na školné a jinému muži zase auto.

Foto: Profimedia.cz

MrBeast, vlastním jménem Jimmy Donaldson

Článek

Čtyřiadvacetiletý Jimmy Donaldson, který na YouTubu vystupuje pod přezdívkou MrBeast, má přes 130 milionů odběratelů a jeho videa nezřídka nasbírají přes sto i dvě stě milionů zhlédnutí.

Jeho videa mají vcelku široký záběr, ale obecně se dá říci, že vždy jde o nějaké šílené či nebezpečné kousky. Například se nechal na padesát hodin zaživa pohřbít nebo vyhlásil hru o letadlo, kdy účelem bylo se ho dotýkat nejdéle ze všech soutěžících.

Taková videa Jimmymu přinášejí nejen miliony fanoušků, ale také dolarů. On si ale nenechává všechno pro sebe a ve velkém také pomáhá těm, kteří to potřebují. Na konci minulého týdne tak zveřejnil video, v němž oznamuje, že zaplatil už tisíc operací šedého zákalu.

„Posledních 62 let jsem to nebyl já,“ říká ve videu jeden pacient. Vypadá u toho klidně, ale většinu dalších po sundání obvazů přemohly silné pozitivní emoce.

Jimmy spojil své síly s neziskovou organizací See, která pomáhá lidem po celém světě. Většina operací, které slavný youtuber financoval, se uskutečnila ve Spojených státech, ale pomohl například také lidem z Mexika, Hondurasu, Brazílie, Jamajky, Namibie, Keni, Indonésie či Vietnamu.

Vedle toho však Jimmy pacientům poskytuje i další pomoc. Některým tak například přidal i deset tisíc dolarů (přes 220 tisíc korun), rovných sto tisíc (přes 2,2 milionu korun) dal organizaci See a padesát tisíc (1,1 milionu korun) ještě univerzitnímu fondu.

Ruský youtuber nechal vybouchnout zánovní BMW M5

AutoMoto

Ne úplně tradiční byl případ chlapce jménem Jeremiah. Poruchou zraku trpěl už od narození a v jeho případě byla šance na úspěch pouze poloviční. Nakonec se operace podařila a Jimmy k tomu navíc přihodil padesát tisíc dolarů na školné.

A mladý Satchel dokonce dostal auto. Poškození zraku utrpěl na motokárách a kvůli němu nemohl řídit. Ale v novém elektromobilu od Tesly jistě najezdí ještě mnoho kilometrů.

Nejde jen o peníze

Nejde však jen o peníze. Například pacient Charlie dříve pracoval jako pokladní, ale zrak se mu zhoršil natolik, že neviděl, kolik peněz dostává a kolik má vrátit. Po operaci se může zase vrátit do práce.

Jiný muž si zase přál jako prvního po operaci vidět svého syna a i toto mu Jimmy splnil. „Vidím přes ty slzy trochu rozmazaně,“ řekl dojatý muž. A další pacient se pak například radoval, že už zase vidí na hodinky.

Nezisková organizace See udává, že šedým zákalem trpí na celém světě přes 62 milionů lidí, přičemž osmdesát procent případů je středně závažných až závažných.

„Polovinu případů poškození zraku dokáže vyřešit desetiminutová operace,“ říká ve videu jeden z lékařů. Problém je však v její ceně. Ve Spojených státech za ni lidé bez zdravotního pojištění zaplatí až šest tisíc dolarů (přes 130 tisíc korun). V méně rozvinutých částech světa je tedy značně nedostupná, a to jak finančně, tak z hlediska úrovně zdravotní péče.

Italského mafiána na útěku prozradil jeho kanál o vaření

Koktejl

Reklama

Související témata:
Šedý zákal

Výběr článků

Načítám