Hlavní obsah

Vznikl největší ledovec světa

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledu o rozloze Pardubického kraje, a vznikl tak největší ledovec na světě, uvedla Evropská kosmická agentura. Ledovec dostal jméno A-76 a jeho rozloha je 4320 kilometrů čtverečních.

Foto: European Space Agency

A-76 je největší ledovec na světě.

Článek

Ledovec se odlomil od ledového šelfu Filchner-Ronneová, který se nachází v jižní části Weddellova moře v Antarktidě. Podle záběrů pořízených vesmírnou družicí Sentinel-1 měří 170 kilometrů na délku a 25 kilometrů na šířku. Pro porovnání: rozloha Pardubického kraje je 4519 kilometrů čtverečních.

Od Antarktidy se odtrhla kra větší než dvě Prahy

Věda a školy

A-76 převzal prvenství největšího ledovce na světě po A-23A, jehož rozloha je 3880 kilometrů čtverečních, tedy zhruba velikost Zlínského kraje (3963 kilometrů čtverečních).

Ledovce jsou tradičně pojmenovány z tzv. antarktického kvadrantu (odtud písmeno A), ve kterém byly původně spatřeny. Následuje pořadové číslo, a pokud se ledovec rozbije, tak ještě pořadové písmeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám