Hlavní obsah

Laureáty Nobelovy ceny za fyziku jsou Francouz, Američan a Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý oznámil Nobelův výbor stockholmského Karolínského institutu jména letošních laureátů Nobelovy ceny za fyziku. Jsou jimi francouzský fyzik Alain Aspect a jeho kolegové, Američan John F. Clauser a Rakušan Anton Zeilinger. Ocenění dostanou za experimenty s provázanými fotony v oblasti kvantové mechaniky.

Foto: Jonas Ekstromer , ČTK/AP

Nobelovu cenu za fyziku dostane trojice vědců za experimenty s fotony.

Článek

Trojice byla oceněna za „experimenty s provázanými fotony, stanovení porušení Bellových nerovností a za průkopnické práce na kvantových informačních vědách“. Jejich výzkum má uplatnění např. v oblasti kvantové kryptografie, jež se zabývá pokročilými metodami šifrování, a je na něm založena i myšlenka teleportace.

Vědci provedli průkopnické experimenty s provázanými kvantovými stavy, při nichž se dvě částice chovají jako jedna jednotka, i když jsou navzájem oddělené. Těmito pokusy vědci ukázali cestu k novým technologiím spočívajícím na kvantových informacích, zdůvodnila své rozhodnutí švédská akademie.

„Věda o kvantových informacích je dynamický a rychle se rozvíjející obor,“ řekla nyní členka příslušného Nobelova výboru Eva Olssonová. Podle ní má tento vědní obor široké uplatnění v oblastech bezpečného přenosu informací, kvantových počítačů či technologie senzorů. „Jeho původ lze dohledat v kvantové mechanice,“ poznamenala Olssonová.

  • Alain Aspect je francouzský fyzik, který je známý hlavně díky práci v oblasti experimentálního ověřování kvantového provázání.
  • Na počátku roku 1980 vykonal experimenty, které měly prověřit platnost Bellových nerovností (Bellova nerovnost je nerovnost, kterou splňují určité spinové korelace v lokálně realistických teoriích. Je dílem irského fyzika J. S. Bella - pozn. red.). Tyto pokusy ukázaly, že zřejmě skutečně v kvantové mechanice existuje působení na dálku, které poprvé formulovali Albert Einstein, Boris Podolsky a Nathan Rosen ve tzv. EPR paradoxu.
  • Když jsou dvě částice odděleny libovolně velkou vzdáleností, korelace mezi jejich vlnovými funkcemi zůstává zachována, jako by byly součástí jedné vlnové funkce, která není narušena, dokud není jedna z částic měřena.
  • Pokud je kvantová teorie správná, určení směru osy polarizace fotonu, nutící vlnovou funkci ke kolapsu v této ose, bude mít vliv na měření částice dvojčete tohoto fotonu. Experiment poskytl silný důkaz, že kvantová událost na jednom místě může ovlivnit událost na jiném místě bez zjevného mechanismu pro komunikaci mezi těmito dvěma místy. Einstein to nazval „strašidelným působením na dálku“.
  • Aspectovy experimenty byly po experimentech Stuarta Freedmana a právě Johna Clausera dalšími, které poskytly důkazy, že jsou Bellovy nerovnosti porušeny.
  • John F. Clauser je americký teoretický a experimentální fyzik. V roce 1972 provedl společně s Freedmanem první experimentální test předpovědi Bellových nerovností. Jednalo se o první experimentální pozorování kvantového provázání a současně první pozorování narušení Bellových nerovností.
  • Poté roku 1974 společně s Michaelem Hornem prokázal, že zobecněné Bellovy nerovnosti vytvářejí vážné omezení pro všechny lokální realistické teorie přírody. Tato práce představila Clauser-Horneovy nerovnosti, první obecně platné experimentální požadavky nastavené lokálním realismem.
  • Anton Zeilinger je rakouský fyzik a profesor na Vídeňské univerzitě. Zabývá se rovněž zejména kvantovou fyzikou. Je také známý díky práci v oblasti kvantové teorie informace, fyzikálně-teoretických základů kvantových výpočtů. Do letošního července navíc působil jako předseda Rakouské akademie věd.
  • Po desítky let se zabýval teleportací kvant. Když se mu v roce 1997 podařila teleportace, tedy přenos kvantového stavu částice světla fotonu, stal se vyhledávaným partnerem pro mediální rozhovory.

Za své práce získala daná trojice badatelů již např. v roce 2010 Wolfovu cenu za fyziku.

Rakušan Zeilinger se teď nechal slyšet, že je dané ocenění podle něj povzbuzením pro mladé lidi. „Získat tuto cenu by nebylo možné bez více než stovky mladých lidí, kteří se mnou v průběhu let spolupracovali,“ prohlásil. Je prý „pozitivně šokován“.

Loňské ocenění objevů klimatických systémů

Loni obdrželi Nobelovu cenu za fyziku americký meteorolog a klimatolog Syukuro Manabe, německý oceánograf Klaus Hasselmann a italský teoretický fyzik Giorgio Parisi za objevy klimatických a komplexních fyzikálních systémů.

Dnes již 91letý Manabe, narozený v Japonsku, ve svých pracích demonstroval, jak zvýšené hladiny oxidu uhličitého v atmosféře vedou k růstu teplot na povrchu Země. Jeho bádání položilo základ pro vývoj současných klimatických modelů.

Nobelovu cenu za fyziku obdrželi vědci za fyzikální modely zemského klimatu

Věda a školy

Hasselmann vytvořil model, který spojuje počasí a klima. Jeho metody byly použity k prokázání, že zvýšená teplota v atmosféře je způsobena lidmi vyprodukovanými emisemi CO2. Byli tak vlastně vyznamenáni za svou práci na vytváření fyzikálních modelů zemského klimatu a za to, že tím spolehlivě předpověděli globální oteplování.

Parisi podle Královské švédské akademie věd objevil skryté vzory v neuspořádaných složitých materiálech. Jeho objevy patří mezi nejdůležitější příspěvky k teorii tzv. komplexních systémů, k nimž zemské klima patří.

Nobelovu cenu za fyziku Královská švédská akademie věd uděluje od roku 1901. V posledních desetiletích cenu často dostávají skupiny dvou a více vědců. Mezi laureáty jsou dosud jen čtyři ženy. Mezi nimi byla i francouzská fyzička a chemička polského původu Marie Curieová-Sklodowská.

Nobelovu cenu za lékařství dostal švédský biolog

Letošní udělování Nobelových cen bylo zahájeno v pondělí. Jako první byla vyhlášena cena za fyziologii a lékařství, obdržel ji švédský biolog Svante Pääbo, který patří k průkopníkům oboru paleogenetiky.

Nobelovu cenu za lékařství dostal švédský evoluční genetik Svante Pääbo

Věda a školy

Pääbo se zabývá evoluční genetikou. Se svým týmem např. porovnával genomy šimpanze a člověka, podařilo se mu sekvenovat mitochondriální DNA neandertálců, věnuje se i zkoumání denisovanů - pomohl potvrdit jejich objevení z genomových dat získaných z malého vzorku kosti prstu.

Je zastáncem teorie, že mezi neandertálci, denisovany a předky moderních lidí docházelo běžně ke vzájemnému křížení. Zjistil, že kdysi došlo k přenosu genů z těchto nyní vyhynulých hominidů na druh Homo sapiens. To má fyziologický význam - např. to ovlivňuje, jak náš imunitní systém reaguje na infekce.

Vědci k Nobelově ceně za medicínu: Díky objevu vidíme lépe do historie

Věda a školy

V následujících dnech pak budou postupně oznámena jména držitelů cen za chemii, literaturu a za mír. Jako poslední jsou každoročně vyhlašovány ceny za ekonomii, jejichž laureáti budou známi v pondělí 10. října.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která činí 10 milionů švédských korun (22,6 milionu Kč). Laureáti ocenění slavnostně převezmou 10. prosince - v den výročí úmrtí švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, na základě jehož závěti jsou ceny udělovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám