Hlavní obsah

Kvůli povodním se může zvýšit poptávka po brigádnících

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škody po povodních ještě nejsou kompletně sečteny, nicméně už nyní se dá předpokládat, že na úklid spouště budou mnohé firmy potřebovat úklidové čety s jejich brigádníky.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Článek

A nejen to, někteří ekonomové už spekulují o tom, že zejména stavařské firmy by se mohly po letech paběrkování dočkat oživení, protože jejich služby budou po povodních nutné. Budou-li jako dosud opatrné s náborem pracovníků na plný úvazek, budou se opět opírat o námezdní dělníky.

S takovým názorem souhlasí i šéfka Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) Jaroslava Rezlerová. „Mohly by se oživit stavební a rekonstrukční práce, které jsou dlouhodobě v poklesu, a i když už je hlavní sezóna, zatím se jim moc nedaří,“ řekla Právu Rezlerová.

V postižených oblastech budou také zapotřebí všichni, kdo udrží koště a lopatu. Podle viceprezidenta APPS Luboše Rejchrta se dá očekávat, že poptávka po studentech a dalších brigádnících stoupne.

Firmy budou potřebovat uklidit

„Když si vzpomenu, jak to bylo v roce 2002 v Praze, tak tam byla poptávka zvýšená. Myslím si, že v krajích a regionech, které to postihlo, se to bude opakovat,“ řekl Rejchrt.

Zdůraznil ovšem, že v Praze je situace hodně specifická. Firem je v hlavním městě na malém prostoru koncentrováno mnohem více a také často disponují většími prostředky, aby si na úklid najaly externí pracovníky.

„Ve firmách budou nejprve uklízet zaměstnanci, a když to nebudou zvládat anebo když už se udělají ty nejzákladnější věci, aby se obnovila nějaká výroba, tak ty okolní prostory už budou uklízet úklidové firmy, a ty pak najímají brigádníky,“ nastínil klasický postup Rejchrt.

Prognózu částečně potvrzuje i René Kuchár (Agentura Student), podle nějž si před 11 lety pražské firmy, které byly jejich stálými odběrateli, opravdu přiobjednávaly brigádníky na čištění a vyklízení.

Veřejnému sektoru pomohou dobrovolníci a Úřad práce

„Ale že by se z ničeho nic vyrojili noví klienti, kteří by objednávali desítky brigádníků na vyklízení, tak to se nestalo ani v roce 2002. A nemohu nic takového potvrdit ani letos,“ dodal Kuchár.

Připustil, že jedna firma, s níž dlouhodobě spolupracují, má vytopené sklady a už jí zajišťují brigádníky navíc. „Ale jinak jsme to zatím nepocítili a nemám k tomu ani žádnou statistiku,“ dodal.

Brigádníky si možná budou najímat i majitelé domů, ale těm, zejména v regionech, budou spíše pomáhat dobrovolníci. „Dobrovolníci půjdou do privátního sektoru, do domácností, přímo k lidem,“ říká Rejchrt.

Dá se rovněž předpokládat, že se zapojí i ve veřejném prostoru, pomohou třeba s úklidem obecních pozemků nebo s opravami parků, dětských hřišť apod.

Obce mohou ale rovněž počítat s pracovní silou v evidenci úřadů práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí přislíbilo starostům, že na jejich žádost uvolní pobočka úřadu práce nezaměstnané, přičemž je resort zaplatí, aniž by je z registru nezaměstnaných vyškrtl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám