Hlavní obsah

Krátery, hory a ledovce. NASA ukázala dosud nejostřejší záběry Pluta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) v pátek ukázala nejkvalitnější záběry trpasličí planety Pluto. Černobílé fotografie pořídila sonda New Horizons, která v červenci kolem Pluta - jako první pozemský stroj - proletěla. Jsou na nich vidět krátery, hory a ledovcové útvary nacházející se ve zhruba 80 kilometrů širokém pásmu.

Foto: Nasa, Reuters

Nejčerstvější záběry trpasličí planety Pluto

Článek

Potrvá přibližně rok, než všechny záběry a data ze sondy dorazí. Výzkumníci z NASA podle CNN očekávají, že další várka fotografií by mohla přijít příští týden a ukázat další části planety. Vzdálenost Pluta od Země se pohybuje od 7,5 miliardy km po 4,28 miliardy kilometrů.

"New Horizons nás uchvátila, když v červenci poslala první sadu obrázků Pluta zblízka. A s další várkou vzácných snímků, které nám vyšle ze své paměti, tento úžas trvá," řekl bývalý astronaut a představitel NASA John Grunsfeld.

Foto: Nasa, Reuters

Nové záběry Pluta

Sonda New Horizons, která je podle NASA velká přibližně jako piáno, se v červenci k Plutu přiblížila na nejbližší vzdálenost 12 400 kilometrů. Stala se prvním pozemským aparátem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové snímky odhalily na Plutu kryovulkányVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Na Plutu je modré nebe a led

První barevné snímky Pluta, které pořídla sonda New Horizons, ukázaly, že opar zjištěný nad povrchem tělesa minulý týden je namodralý. Sonda také našla na...

Sonda odhalila na Plutu dva kryovulkány

Na trpasličí planetě Pluto se nacházejí nejméně dva tzv. kryovulkány. Odhalila je sonda New Horizons, která kolem tělesa v červenci proletěla. Kryovulkány jsou...

Výběr článků

Načítám